Οι ελληνικές βιομηχανίες δεν λένε «όχι» στα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ελληνικές βιομηχανίες δεν λένε «όχι» στα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις προς πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και ενώ επιχειρήσεις από την Κίνα φέρονται ως οι πιο θερμοί υποψήφιοι μνηστήρες, η ελληνική βιομηχανία δείχνει να βλέπει με «άλλο μάτι» τη συμμετοχή της στην αποεπένδυση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, εδώ και αρκετούς μήνες έχει κάνει έκκληση στις ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες να εμπλακούν στην παραγωγή ρεύματος και να συμμετάσχουν στην αποεπένδυση, κάτι που επανέλαβε και την Τρίτη μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπογραφής της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχε εκφραστεί ξεκάθαρα κάποια τέτοια πρόθεση από την πλευρά των βιομηχανιών (αλλά υπήρχαν σχετικές συζητήσεις μεταξύ κάποιων βιομηχανιών και της ΔΕΗ), τις τελευταίες ημέρες δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, ο όμιλος «Μυτιληναίος» και η ΓΕΚ Τέρνα προανήγγειλαν ουσιαστικά ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην πρώτη (μη δεσμευτική) φάση, της οποίας η προθεσμία λήγει στις 21 Ιουνίου. Ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από τον όμιλο Κοπελούζου.

Όπως εξήγησε πηγή της επιχείρησης μιλώντας την Τετάρτη στο insider.gr, δεδομένου ότι η ΔΕΗ δεν θα μπορεί πλέον να προσφέρει στις βιομηχανίες ενέργειας με ελεγχόμενο κόστος μακροπρόθεσμα, θα ήταν προς όφελός τους να συμμετάσχουν στην παραγωγή ρεύματος.

«Αν συμμετάσχουν και οι βιομηχανίες (εκτός από τις εταιρείες ηλεκτρισμού από το εξωτερικό κλπ) θα είναι προς όφελός τους. Θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κοινοπρακτικά σχήματα με τις παραπάνω επιχειρήσεις και να διασφαλίσουν την προμήθεια ενέργειας, χαμηλά τιμολόγια κλπ. Θα είναι δηλαδή πιο ανταγωνιστικές. Και βέβαια αυτό θα διασφαλίσει ότι θα υπάρχει και έντονη ελληνική παρουσία και σε αυτό τον τομέα», επισημαίνει.

Όσον αφορά στα διαδικαστικά της αποεπένδυσης, όπως γνωστοποίησε την Τρίτη ο κ. Παναγιωτάκης, μέσα στις επόμενες ημέρες θα διοριστούν τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών στις οποίες θα εισφερθούν οι προς πώληση μονάδες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά την περίοδο που θα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, η ΔΕΗ θα συνδράμει στη λειτουργία των δύο εταιρειών, προκειμένου αυτές να μπορούν να λειτουργούν κανονικά υποβάλλοντας προσφορές στη προημερήσια αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider