Ποσόν ύψους 500 εκατ. δολαρίων ετοιμάζεται να αντλήσει ο πετρελαϊκός όμιλος Energean προχωρώντας σε αρχική δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το Μάρτιο με σκοπό να ικανοποιήσει τις βλέψεις των επενδυτών όπως αυτές διαμορφώνονται με βάσει τις προοπτικές του ομίλου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2007 σχεδιάζει να δαπανήσει τα 395 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη σημαντικών κοιτασμάτων όπως είναι τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ.

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή», ανέφερε ο κ. Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean.

«Πρόκειται για μια ιστορία ανάπτυξης η οποία υποστηρίζεται  από μακροχρόνια συμβόλαια και σχεδιάζουμε να καταστούμε μια ανεξάρτητη ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή», ανέφερε.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο αναζωπυρώθηκε ύστερα από μια σειρά μεγάλων ανακαλύψεων στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η Eni, o ιταλικός κολοσσός,  δραστηριοποιείται στο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου. Στο Ισραήλ, η αρχή έγινε με το κοίτασμα του Λεβιάθαν, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο project στην ιστορία της χώρας. Ο Λίβανος επίσης κάνει άνοιγμα στις υπεράκτιες έρευνες.  

Παρά τη δυναμική που παρουσιάζουν αρκετοί από αυτούς τους σχεδιασμούς  η προοπτική τους γίνεται όλο και πιο περίπλοκη δεδομένων των εντάσεων που υπάρχουν στις εμπλεκόμενες χώρες. Ωστόσο, το Δεκέμβριο οι πολιτικές δυνάμεις στήριξαν τον αγωγό των 2.000 χλμ ο οποίος θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει στην Ιταλία διαμέσου της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρήγας, παρά το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες αερίου προέρχονται από χώρες όπως είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, «η Ευρώπη χρειάζεται αέριο».

Για παράδειγμα, το Ισραήλ, μια χώρα της οποίας η οικονομία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, ήταν μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές πέρυσι.

Η Energean αναμένει ότι θα διανείμει τις πρώτες ποσότητες αερίου από το κοίτασμα Καρίς το 2021. Έχει υπογράψει συμβόλαια προμήθειας για όλη την ποσότητα με τοπικές επιχειρήσεις. Οποιαδήποτε επιπλέον ποσότητα προκύψει από νέες έρευνες μπορεί να πωληθεί.

Aπό την έναρξη της δραστηριότητάς της, η εταιρεία έχει αποκτήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο με πολλές προοπτικές ανάπτυξης.

Η βασική της παραγωγή προέρχεται από τον Πρίνο, σα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μέχρι το τέλος του 2017,η εταιρεία παρήγαγε κατά μέσο όρο 2.803 βαρέλια την ημέρα ενώ φέτος σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή με 25 ακόμη γεωτρήσεις.

Η εταιρεία πουλά τη συνολική της παραγωγή στην BP με συμφωνία η οποία ισχύει μέχρι το 2025.