ABO Wind: Κίνδυνος να χαθεί το επενδυτικό momentum στις ΑΠΕ για «πράσινη» ενέργεια χαμηλού κόστους

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ABO Wind: Κίνδυνος να χαθεί το επενδυτικό momentum στις ΑΠΕ για «πράσινη» ενέργεια χαμηλού κόστους
Η ABO Wind, γερμανική εταιρεία που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη και την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ και 25 χρόνια, σχεδιάζει επενδύσεις άνω των 650 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Εμπόδια και καθυστερήσεις απειλούν να υπονομεύσουν το μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, με κίνδυνο να χαθεί το «παράθυρο ευκαιρίας» που είναι αυτή τη στιγμή ανοικτό για τη χώρα μας, ώστε η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γίνει με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Αυτό επισήμανε πριν από λίγο σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Παναγιώτης Σαρρής, General Manager Solar της ABO Wind, σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα των ολιγωριών από τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, η συνολική χρονική υστέρηση στην υλοποίηση των έργων της εταιρείας υπερβαίνει ήδη τα 2 έτη.

Η ABO Wind, γερμανική εταιρεία που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη και την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ και 25 χρόνια, σχεδιάζει επενδύσεις άνω των 650 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Ωστόσο, εμπόδια και δυσκολίες στην υλοποίηση των έργων «φρενάρουν» την υλοποίηση του business plan της.

Αιτία είναι το γεγονός ότι οι αρχές καθυστερούν ή παρεμποδίζουν την έγκριση πολλών μονάδων ΑΠΕ. Παρά τον κυβερνητικό στόχο της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή άνω του 60%, έως το 2030, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθυστερούν παρόλο που πληρούν όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις. Επομένως όλες οι σχετικές επενδύσεις αναβάλλονται ή παρεμποδίζονται από τις εμπλεκόμενες αρχές, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος.

«Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια συγκεκριμένη δεσμευτική απάντηση για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων μας για τη σύνδεση των έργων μας στο Σύστημα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε αιτήσεις που εκκρεμούν ήδη εδώ και ένα χρόνο. Πριν από αυτό, έπρεπε να περιμένουμε, μαζί με 30 GW έργων άλλων εταιρειών, 2 χρόνια για την επεξεργασία των αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι για να δοθούν οι άδειες αυτές χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση», σημείωσε ο κ. Σαρρής.

Κίνδυνος στροφής μεγάλων «παικτών» σε ξένες αγορές

Όπως συμπλήρωσε: «Παράλληλα, η περιβαλλοντική αδειοδότηση προχωρά επίσης αργά, με ορισμένους δήμους και περιφέρειες να εκδίδουν αρνητικές γνώμες, όχι για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά ως έκφραση πολιτικής θέσης. Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινότητες και να προσαρμόσουμε τα έργα μας στις τοπικές ανάγκες. Θέλουμε να χτίσουμε τις βάσεις υγιούς διαλόγου με τους εκλεγμένους τοπικούς φορείς, αντιμετωπίζοντας την ουσία των ζητημάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση σε αυτά εμπόδια «ωρίμανσης» των επενδύσεων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από την ελληνική αγορά, στρεφόμενες σε άλλες χώρες. Κι αυτό γιατί οι μεγάλοι «παίκτες» του κλάδου είναι απαραίτητοι για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από μονάδες ανανεώσιμων πηγών. Μείωση που θα διατηρήσει το κόστος του ρεύματος σε χαμηλά επίπεδα, αναχαιτίζοντας έτσι την επιβάρυνση καταναλωτών και επιχειρήσεων από την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

Ο General Manager Solar της ABO Wind τόνισε πάντως ότι, παρά τα εμπόδια, η εταιρεία κρατάει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ετοιμάζοντας το επενδυτικό πλάνο της για την Ελλάδα. Έτσι, η ABO Wind Hellas ΑΕ δηλώνει «παρούσα» σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και «έτοιμη» να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα. Βασισμένη στους δικούς της πόρους, υλοποιεί ένα νέο «παράδειγμα» επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider