Υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
Το έργο «EuroAsia Interconnector» αφορά στην υποθαλάσσια διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων των τριών χωρών, ενώ η διασύνδεση θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.000 MW σε πρώτη φάση και 2.000 MW σε δεύτερη φάση.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για συνεργασία σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroAsia Interconnector», υπέγραψαν σήμερα, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο κυπριακό Προεδρικό Μέγαρο.

Στην τελετή υπογραφής συμμετείχε μέσω διαδικτύου ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Πέραν της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσας Πηλείδου, το «παρών» στο Προεδρικό Μέγαρο έδωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, δρ Yuval Steinitz, ο οποίος έχει μεταβεί στο νησί.

Το έργο «EuroAsia Interconnector» αφορά στην υποθαλάσσια διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων των τριών χωρών. Η διασύνδεση θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.000 MW σε πρώτη φάση και 2.000 MW σε δεύτερη φάση, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα αξιόπιστο εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στην Κύπρο η διαδικασία αδειοδότησης του «EuroAsia Interconnector» βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι τρεις υπουργοί, αναφέρουν ότι αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της τριμερούς συνεργασίας των χωρών τους στον τομέα της ενέργειας, θεωρούν το έργο «Euroasia Interconnector», ως ένα εξαιρετικής σημασίας βήμα προόδου για την επίτευξη των απαραίτητων συνεργιών που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό τους μείγμα, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Το έργο, επισημαίνεται, θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί συμφωνούν να προωθήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για να εξετάσουν τον σχεδιασμό και την πιθανή ανάπτυξη και υλοποίηση του Έργου «EuroAsia Interconnector». Μεταξύ άλλων, η συνεργασία αυτή συνεπάγεται τη διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, αλλά και των συζητήσεων και του συντονισμού μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την εναρμόνιση των αντίστοιχων τεχνικών προτύπων τους και την εξέταση τρόπων και μέσων διασφάλισης της ασφάλειας, βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας και αξιοπιστίας του καλωδίου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Υπογραφή σήμερα Μνημονίου Συναντίληψης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την ηλ. διασύνδεση των 3 χωρών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider