Ολιγοήμερη παράταση του Market Test για τους λιγνίτες – Αμφιβολίες προμηθευτών ρεύματος για ενίσχυση του ανταγωνισμού

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολιγοήμερη παράταση του Market Test για τους λιγνίτες – Αμφιβολίες προμηθευτών ρεύματος για ενίσχυση του ανταγωνισμού

Στη μετάθεση της ημερομηνίας αποστολής των απαντήσεων των εγχώριων προμηθευτών, στο ερωτηματολόγιο του Market Test για τον μηχανισμό πρόσβασης τρίτων σε λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ, προχώρησε η Κομισιόν. Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες καθώς ορισμένοι προμηθευτές αργοπόρησαν να αποστείλουν τις απαντήσεις τους, με τις Βρυξέλες να παρατείνουν τη σχετική διορία έως τις 23 Φεβρουαρίου, από τις 15 Φεβρουαρίου που προβλεπόταν αρχικά.

Στόχος είναι, από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στις 15 ερωτήσεις, να αξιολογηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς για τον μηχανισμό, αλλά και να διερευνηθεί η άποψη των εταιρειών προμήθειας σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο εφαρμογής του. Όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα χρειαστούν μερικές ημέρες να αξιολογήσουν τις απαντήσεις και να συζητήσουν τα συμπεράσματα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας.

Μικρές οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας

Με βάση πηγές εταιρειών προμήθειας που έχουν ήδη υποβάλει τις θέσεις τους, η γενική εικόνα είναι πως οι εγχώριοι μη καθετοποιημένοι «παίκτες» εκφράζουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαδικασία απόκτησης «πακέτων» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Ωστόσο, εκτιμούν πως η διαδικασία αυτή μπορεί απλώς να συμβάλει στην αντιστάθμιση μέρους του ρίσκου έκθεσής τους στις διακυμάνσεις του χονδρεμπορικού κόστους, για την επόμενη τριετία.

Επομένως, όπως υποστηρίζουν, η λειτουργία της θα είναι να «ξεπαγώσει» με κανονιστικό τρόπο στη χώρα μας τα διμερή συμβόλαια παραγωγών-προμηθευτών φυσικής παράδοσης. Ως αποτέλεσμα, θα αναπληρώσει το «κενό» που υπάρχει έως και αυτή τη στιγμή στην προθεσμιακή αγορά, όπου δεν καταγράφονται συναλλαγές ανάλογων προϊόντων, πέρα από λίγες ενδοομιλικές πράξεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η περιορισμένη αποτελεσματικότητα του μέτρου προκύπτει από τις μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας στις οποίες προβλέπεται να αποκτήσει πρόσβαση οι εταιρείες, μία παράμετρος που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την τιμή διάθεσης των ποσοτήτων, όσο χαμηλή κι αν είναι αυτή. Επομένως, όπως υποστηρίζουν, θα έχει περισσότερο «αμυντικό» χαρακτήρα, συμβάλλοντας ώστε οι εταιρείες να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους, και όχι να το διευρύνουν.

Τα ποσοστά λιγνιτικής παραγωγής προς διάθεση

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως συμπληρώνουν τα στελέχη των εταιρειών, με τις απαντήσεις τους εκφράζουν αμφιβολίες στο κατά πόσο ο μηχανισμός θα συμβάλει προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Ανάλογες αμφιβολίες διατυπώνουν και στο αν με τη λήξη του μηχανισμού, το 2023, θα μπορούσε η ΔΕΗ να μην κατέχει πλέον δεσπόζουσα θέση.

Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός πρόσβασης προβλέπει τη διάθεση τα επόμενα τρία έτη από τη ΔΕΗ «πακέτων» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής στους εγχώριους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων. Οι συνολικές ποσότητες ρεύματος που θα πωληθούν από τη ΔΕΗ θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider