Υδρογονανθράκες: Απόσυρση της κοινοπραξίας Repsol-Energean από το μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υδρογονανθράκες: Απόσυρση της κοινοπραξίας Repsol-Energean από το μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας
Την απόφασή της για αποχώρηση από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην χερσαία παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας επισημοποίησε η κοινοπραξία των εταιρειών Repsol και Energean.

Την απόφασή της για αποχώρηση από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην χερσαία παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας επισημοποίησε η κοινοπραξία των εταιρειών Repsol και Energean, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγες ημέρες υπέβαλε έγγραφο στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), γνωστοποιώντας την παραίτησή της από τα δικαιώματα έρευνας του εν λόγω «οικοπέδου».

Όπως έγραφε χθες το insider.gr, η Repsol σχεδιάζει να περιστείλει δραστικά τις επενδύσεις στον τομέα του upstream, ενισχύοντας τη δραστηριοποίησή της στις ΑΠΕ. Επομένως, ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός έχει αποφασίσει να επικεντρωθεί στις έρευνες υδρογονανθράκων σε λιγότερες χώρες και στα πιο «ώριμα» κοιτάσματα για αξιοποίηση, με τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα να συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να συγκαταλεγούν στο προς αποεπένδυση χαρτοφυλάκιο.

Ως συνέπεια, υπό εξέταση από τη Repsol βρίσκεται η αποχώρηση και από τη θαλάσσια παραχώρηση «Ιόνιο» στη Δυτική Ελλάδα, στην οποία είναι παραχωρησιούχος μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ερωτηματικό αποτελεί επίσης η απόφαση που θα λάβει αναφορικά με το χερσαίο «οικόπεδο» στα Ιωάννινα, τις έρευνες του οποίου πραγματοποιεί με την Energean.

Η στροφή της ισπανικής εταιρείας, η οποία αυτή τη στιγμή έχει ημερήσια παραγωγή 700.900 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις εκτιμήσεις της για τις επιπτώσεις στον τομέα από τη δρομολογημένη απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, για την προσαρμογή της επιχειρηματικής της στρατηγικής στην ενεργειακή μετάβαση, οι επενδύσεις που θα περικοπούν από το upstream θα ανακατευθυνθούν στις ΑΠΕ. Με αυτό τον τρόπο, σχεδιάζει να ενισχύσει το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της στα 16 GW (γιγαβάτ) από 2,5 GW που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider