Ανοίγει η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»-Με ποια σειρά θα γίνουν οι αιτήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»-Με ποια σειρά θα γίνουν οι αιτήσεις
Στόχος είναι η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, στις Περιφέρειες Ηπείρου - Ιονίων Νήσων η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προκειμένου να υποδεχθεί τις αιτήσεις των πολιτών που θέλουν να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει στις 14 Δεκεμβρίου η Αττική, στις 16 Δεκεμβρίου η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, στις 18 Δεκεμβρίου η Δυτική Ελλάδα, στις 20 Δεκεμβρίου η Θεσσαλία και στις 21 Δεκεμβρίου οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, στις 11 Ιανουαρίου του 2021 η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στις 13 Ιανουαρίου του 2021 η Δυτική Μακεδονία και στις 15 Ιανουαρίου η Κεντρική Μακεδονία. Όσον αφορά στις αιτήσεις για υπαγωγή πολυκατοικιών στο πρόγραμμα εξοικονόμησης, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από 18.01.2021.

Στόχος είναι η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αιτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, που ισοδυναμούν με το 15% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, έως το 2030.

Το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» προβλέπει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων και βελτίωση των κινήτρων με το βασικό ποσοστό επιχορήγησης να ανέρχεται έως το 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως το 95%. Σε αυτό το ποσοστό εντάσσεται κίνητρο για επιπλέον επιδότηση 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β’, ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας (για όσες κατοικίες υπαχθούν στο πρόγραμμα τα έτη 2020 και 2021) και επιπλέον 10% για Δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.

Εκτός από τις συνήθεις παρεμβάσεις που επιδοτούνταν στα προηγούμενα προγράμματα (π.χ. κουφώματα, θερμομονώσεις κλπ) για πρώτη φορά θα επιδοτούνται και έργα για την ενεργειακή αυτονομία ενός κτιρίου. Αφορούν στην εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης του κτιρίου, αλλά μόνον εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+. Ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού επιδοτούνται και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες). Ακόμη καλύπτεται η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (SmartHome).

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

Στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ» υπάρχουν πλέον τριών ειδών αιτήσεις. Μια για μεμονωμένα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και δύο για πολυκατοικίες.

1. Αίτηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας,
2. Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Α:
Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.
3. ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ» Αίτηση
Πολυκατοικίας Τύπου Β (Κοινόχρηστες Παρεμβάσεις):

Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις εξοικονόμησης - αυτονόμησης ενέργειας των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Τα κίνητρα του προγράμματος αφορούν:

Επιχορήγηση του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων των επιλέξιμων ακινήτων σε ποσοστό έως 85% και 95% για τις λιγνιτικές περιοχές.Σημειώνεται ότι ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 1,2 ευρώ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α ́ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής εφόσον το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος. Στην περίπτωση κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής μόνο με ίδια κεφάλαια δεν υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής από το πρόγραμμα. Επίσης, η ιδιωτική συμμετοχή, στην περίπτωση των αιτήσεων πολυκατοικίας τύπου Β, θα καλύπτεται αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια.

Η πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής:

  • Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη στο Α' ΠΕΑ.
  • Για αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Α, αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη στο Α' ΠΕΑ.
  • Για αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Β, δεν τίθεται ελάχιστος ενεργειακός στόχος.
  • Οι επενδύσεις που επιδοτούνται περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμού, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης και άλλα συστήματα αυτονόμησης όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), σημεία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home), αναβάθμιση ανελκυστήρα και αναβάθμιση φωτισμού. Η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού επιτρέπεται μόνον εάν με τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας η κατοικία κατατάσσεται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β+ (για κτήρια αρχικής κατάταξης Η έως και Δ) ή Α (για κτήρια αρχικής κατάταξης Γ).

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από:

  • τα 50.000 ευρώ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α,
  • τα 80.000 ευρώ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.
  • Τα ποσοστά ενίσχυσης ανάλογα με το εισόδημα των αιτούντων φαίνονται στον συνημμένο πίνακα. Επισυνάπτεται επίσης ο πλήρης Οδηγός του προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider