Βρετανία: Στα σκαριά «υποβρύχια ενεργειακή όδευση» πολλών δισεκατομμυρίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Στα σκαριά «υποβρύχια ενεργειακή όδευση» πολλών δισεκατομμυρίων
Το έργο Eastern Link, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός ζεύγους καλωδίων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης που θα έχουν συνολική χωρητικότητα έως και 4 gigawatts.

Ένα μεγαλεπίβολο project πολλών δισεκατομμυρίων βρετανικών λιρών θα μπορούσε σύντομα να διευκολύνει τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τη Σκωτία στην Αγγλία. Το έργο Eastern Link, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός ζεύγους καλωδίων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης που θα έχουν συνολική χωρητικότητα έως και 4 gigawatts (GW).

Οι εταιρείες Scottish Power, η SSE και η National Grid ηγούνται του προγράμματος, το οποίο θα συνδέσει τα σημεία Peterhead και Torness στη Σκωτία με το Selby και το Hawthorn Point στην Αγγλία.

«Αυτό το έργο θα βοηθήσει στη μεταφορά αρκετής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 4,5 εκατομμυρίων σπιτιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και θα γίνει μέρος της ραχοκοκαλιάς του ενεργειακού συστήματος της χώρας», δήλωσε η Nicola Shaw, εκτελεστική διευθύντρια του National Grid, σε δήλωσή της την Δευτέρα.

Όπως προβλέπεται στο project, το ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να ταξιδέψει έως και 440 χιλιόμετρα (λίγο πάνω από 273 μίλια) από την ανατολική Σκωτία - που περιγράφεται στην ανακοίνωση ως «κόμβος για υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» - στην Αγγλία. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για το έργο, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2024.

Κερδίζοντας το στοίχημα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Σκωτία φιλοξενεί συνολικά 1 GW λειτουργικής υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας.
Στα τέλη Οκτωβρίου, οι αρχές εκεί ανακοίνωσαν ότι στόχος είναι η υπεράκτια χωρητικότητα να φτάσει τα 11 GW έως το 2030, όγκος που θεωρούν ότι θα ήταν αρκετός για να τροφοδοτήσει πάνω από 8 εκατομμύρια σπίτια. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο πληθυσμός της Σκωτίας ανέρχεται σε περίπου 5,46 εκατομμύρια.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας συνέπεσε με την είδηση ότι η Scottish Power, η SSE, η National Grid και η NatWest Group θα είναι οι πρώτοι χορηγοί της συνόδου κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη.

Όπως είναι γνωστό η Σύνοδος έχει αναβληθεί έως το Νοέμβριο του 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε δήλωση που εκδόθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Alister Jack, υπουργός Εξωτερικών για τη Σκωτία, τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης.

«Σε έναν χρόνο από τώρα τα βλέμματα του κόσμου θα επικεντρωθούν σταθερά στη Σκωτία καθώς φέρνουμε τους παγκόσμιους ηγέτες εδώ με σκοπό να φθάσουμε γρηγορότερα τους στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider