Ενέργεια: Το «πράσινο» είναι το νέο ... «μαύρο»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Το «πράσινο» είναι το νέο ... «μαύρο»
Οι μετοχές σε επιχειρήσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας, εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων και περιβαλλοντικής τεχνολογίας καταγράφουν άνοδο εδώ και μήνες.

Oι επενδυτές στις ΗΠΑ ρίχνουν χρήματα σε πράσινα αμοιβαία κεφάλαια, ακολουθώντας τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για μια περαιτέρω ώθηση στη βιομηχανία ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε βάρος των παραδοσιακών επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι μετοχές σε επιχειρήσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας, εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων και περιβαλλοντικής τεχνολογίας καταγράφουν άνοδο εδώ και μήνες, διευρύνοντας το προβάδισμά τους έναντι των αντιπάλων ορυκτών καυσίμων.

Ακόμα και χωρίς τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάιντεν, οι επενδυτές έχουν λάβει εντολή από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θεσπίσουν πιο φιλική προς το κλίμα νομοθεσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα απαγορεύσει την πώληση νέων βενζινοκίνητων και φορτηγών ντίζελ από το 2030 με σκοπό τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Στοιχεία από την ερευνητική εταιρεία Morningstar δείχνουν ότι οι επενδυτές εναπόθεσαν 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ένα ποσό το οποίο είναι 11 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τους ίδιους μήνες πέρυσι.

Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά συμβατικά ταμεία ενέργειας που παρακολουθεί η Morningstar πέτυχαν εισροές τρίτου τριμήνου κάτω των 115 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα παραδοσιακά ενεργειακά ταμεία αιμορραγούν τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας κατά το ήμισυ τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση από το 2018.

Η Morningstar δεν παρακολουθεί τα αμοιβαία κεφάλαια εναλλακτικής ενέργειας, αλλά στην Ευρώπη οι εισροές Αυγούστου-Σεπτεμβρίου σε αυτο τον τομέα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider