Επενδύσεις εκατομμυρίων «ξεκλειδώνουν» την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις εκατομμυρίων «ξεκλειδώνουν» την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα
Επενδύσεις ελληνικών και ξένων ομίλων, προγράμματα επιδοτήσεων από το ΥΠΕΝ αλλά και οι ΣΔΙΤ δίνουν ώθηση στην ηλεκτροκίνηση προσφέροντας μια «τονωτική ένεση» στις άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενες επιχειρήσεις σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Επενδύσεις ελληνικών και ξένων ομίλων, προγράμματα επιδοτήσεων από το ΥΠΕΝ αλλά και οι ΣΔΙΤ δίνουν ώθηση στην ηλεκτροκίνηση προσφέροντας μια «τονωτική ένεση» στις άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενες επιχειρήσεις σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα επιδοτήσεων «Κινούμαι Ηλεκτρικά» μια δράση η οποία θα είναι ενεργή μέχρι το τέλος ου 2021. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα επιφέρει πολλαπλάσια οφέλη για τον κλάδο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μέχρι στιγμής, έχει αναλωθεί το 16% της δημόσιας δαπάνης με τον τζίρο να φθάνει περίπου στα 40 εκατ. ευρώ ενώ η δράση πλαισιώνεται από μια συνολική στρατηγική η οποία διακλαδώνεται στους δήμους της χώρας, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο 4710/20 οι δήμοι της χώρας υποχρεώνονται να χωροθετήσουν τα απαιτούμενα σημεία φόρτισης/θέσεις στάθμευσης ηλεκτροκίνητων σε χώρους αρμοδιότητας τους, μέσω της κατάρτισης των ΣΦΗΟ. Πρακτικά, προκύπτει για τους δήμους η υποχρέωση εγκατάστασης ενός φορτιστή ανά 1000 κατοίκους, κάτι που συνεπάγεται την εγκατάσταση 11.000 φορτιστών, δηλαδή μια επένδυση ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ (αν υπολογιστεί ότι η δαπάνη για τον κάθε φορτιστή κυμαίνεται μεταξύ 6.000 – 8.000 ευρώ).

Ένα ακόμη κομμάτι του «παζλ» της ηλεκτροκίνησης αποτελεί το πρόγραμμα «Φορτίζω το δήμο μου». Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και χρηστικού δικτύου δημόσιας υποδομής φόρτισης στα διοικητικά όρια των δήμων ενώ δεδομένου ότι το μοντέλο λειτουργίας του θα βασιστεί στις ΣΔΙΤ αναμένεται ότι θα δώσει άμεση ώθηση στους έμμεσα και άμεσα εμπλεκόμενους κλάδους. Μέσω της Σύμπραξης του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα θα δίνεται η δυνατότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπτύσσει και να συντηρεί δίκτυα επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα διοικητικά όρια των Δήμων αναδεικνύοντας την επιχειρηματική διάσταση της ηλεκτροκίνησης αλλά και δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας για το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό.

Πόλος έλξης για νέες επενδύσεις

Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλους ομίλους του εξωτερικού αλλά και για την εγχώρια αγορά.

Απτή απόδειξη αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση του States Department, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Michael R. Pompeo, η οποία αναφέρει ότι: «αμερικανικές εταιρείες όπως η Tesla και η Blink Charging εισέρχονται στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Η Tesla αναπτύσσει ένα νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα. Η Blink Charging έχει αναπτύξει ένα δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ελλάδα».

Στην ηλεκτροκίνηση ωστόσο επενδύουν και ελληνικές εταιρείες από τον κλάδο της ενέργειας.

Δυναμική στρατηγική αναπτύσσει η ΔΕΗ, η οποία κατά την επόμενη τριετία αναμένεται να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για δημιουργία 1.000 σημείων φόρτισης ενώ μακροπρόθεσμα ώστε η εταιρεία σχεδιάζει να α ολοκληρώσει ένα πανελλαδικό δίκτυο φόρτισης. Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, την εταιρεία ταξί Beat και τη Fraport Greece που διαχειρίζεται αεροδρόμια στη χώρα μας με στόχο τις συνέργειες για τη δημιουργία σημείων φόρτισης και εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών για τους επιβάτες και τους επαγγελματίες που σταθμεύουν τα οχήματά τους.

Η Protergia της «Μυτιληναίος», ήδη προχωρά συνεργασία με τη Fortisis και το δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ ενώ ο ΗΡΩΝ ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές που είναι νόμιμοι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων (EcoDrive HOME, EcoDrive HOME CHARGE).

Στη βιώσιμη κινητικότητα ποντάρουν όμως και κάποιες μεγάλες εταιρείες από τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών, όπως η Ελίν η οποία σχεδιάζει να εγκαταστήσει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα πρατήριά της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider