Πιο κοντά η είσοδος επενδυτή για τη διασύνδεση της Κρήτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο κοντά η είσοδος επενδυτή για τη διασύνδεση της Κρήτης
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά σύντομα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την παραχώρηση ποσοστού 20% των μετοχών της Αριάδνης Interconnection.

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο επενδυτή στην Αριάδνη Interconnection, την εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που «τρέχει» το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται η δημοσίευση της διεθνούς πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές. Η επικαιροποίηση της πρόσκλησης, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχει ήδη γίνει και θα αποσταλεί και πάλι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για έγκριση. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι ακόμη εκκρεμεί η έγκριση του Ρυθμιστή για το επιτρεπόμενο έσοδο, για την περίοδο 2018-2021, του project της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως έργο Μείζονος Σημασίας, στοιχείο ιδιαιτέρως σημαντικό για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Πάντως, εάν όλα κυλήσουν ομαλά σύντομα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την παραχώρηση ποσοστού 20% των μετοχών της Αριάδνης Interconnection. Το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που θα «βγει» στον διαγωνισμό, όπως αναφέρουν στελέχη του Διαχειριστή, έχει «κλειδώσει» στο 20%. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην αρχική πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε αποσταλεί στη ΡΑΕ προτεραιότητα στη διαγωνιστική διαδικασία είχαν οι πιστοποιημένοι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δίχως αυτό να σημαίνει ότι η συγκεκριμένη προϋπόθεση θα παραμείνει και στην επικαιροποιημένη εκδοχή.

Να σημειωθεί ότι για το έργο της μεγάλης Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής προβλέπονται επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024 με στόχο ολοκλήρωσης της διασύνδεσης το 2023. Μάλιστα, μαζί με το έργο της μικρής Διασύνδεσης Κρήτης που θα υλοποιηθεί το 2020, ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει πάνω από 1, 3 δισ. ευρώ.

Τα οφέλη από την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης θα είναι πολλαπλά αφενός για το περιβάλλον καθώς το νησί θα απαλλαχθεί από τις ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και αφετέρου για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης του πλούσιου αιολικού δυναμικού με την περαιτέρω ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ενώ οφέλη θα αποκομίσουν και οι καταναλωτές όλης της χώρας οι οποίοι θα απαλλαγούν σταδιακά από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος, δηλαδή τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), τις οποίες καταβάλλουν μέσω των τιμολογίων ρεύματος, επιδοτώντας την ακριβή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider