Στο κόκκινο η μάχη μεταξύ πυρηνικής ενέργειας και ΑΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κόκκινο η μάχη μεταξύ πυρηνικής ενέργειας και ΑΠΕ
Πολλοί υποστηρικτές των ενεργειακών συστημάτων μηδενικών εκπομπών άνθρακα εξακολουθούν να αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια.

Πολλοί υποστηρικτές των ενεργειακών συστημάτων μηδενικών εκπομπών άνθρακα εξακολουθούν να αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια, η οποία από πολλούς επιστήμονες θεωρείται «πράσινη», «καθαρή» και φθηνή. Όπως διατείνονται η πυρηνική ενέργεια δεν είναι χωρίς εκπομπές και θεωρείται επικίνδυνη επειδή χρησιμοποιεί ραδιενεργά υλικά. Μια ομάδα ερευνητών προχώρησε έκανε ένα βήμα παραπέρα, υποδηλώνοντας ότι αυτή η ενέργεια δεν έχει καθόλου θέση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Sussex υποστηρίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα πυρηνικά είναι «αμοιβαία αποκλειόμενα», και η πυρηνική ενέργεια πρέπει να αποφεύγεται υπέρ της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας για την προώθηση του παγκόσμιου προγράμματος μείωσης των εκπομπών.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας για να καταδείξει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα πυρηνικά τείνουν να εμφανίζουν εξαρτήσεις σε επίπεδο δικτύων με αποτέλεσμα να «συνωστίζονται».

Ένα από τα μηνύματα των συγγραφέων είναι ότι η πυρηνική ενέργεια είναι επιβλαβής επειδή καθιστά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λιγότερο ανταγωνιστικές. Οι δομές δικτύου που έχουν βελτιστοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών και ορυκτών καυσίμων καθιστούν την κατανεμημένη ισχύ δαπανηρή, σημείωσαν. Τα κανονιστικά πλαίσια, ο χρηματοοικονομικός κλάδος και οι πρακτικές απασχόλησης ήταν επίσης υπέρ των συμβατικών πηγών παραγωγής ενέργειας σε βάρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αλλά οι συγγραφείς της μελέτης προέβαλαν επίσης έναν άλλο ισχυρισμό: ότι η πυρηνική ενέργεια δεν συμβάλλει πάρα πολύ στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η παραγωγή πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται με μικρή πτώση των εκπομπών CO2», αναφέρεται σχετικά. «Αλλά σε συγκριτικούς όρους, αυτή η πτώση είναι μικρότερη από αυτήν που σχετίζεται με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και σε χώρες με χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ, η παραγωγή πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται σαφώς με τις εκπομπές CO2 που τείνουν να είναι υψηλότερες», σημειώνουν.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η μελέτη προσέλκυσε κριτική. Κάποιοι την απέρριψαν συνοπτικά ως ψευδοεπιστημονική, ενώ άλλοι αφιέρωσαν χρόνο για να εξετάσουν τα κύρια επιχειρήματα. Ο Alex Gilbert, αναλυτής ενέργειας, κατέφυγε στο Twitter για να εξηγήσει λεπτομερώς τα προβλήματα με τη μελέτη. Ενώ οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι η μελέτη τους είχε βρει συσχέτιση και όχι αιτιώδη συνάφεια μεταξύ πυρηνικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκπομπών, βάσισαν τα συμπεράσματά τους στην υπόθεση της αιτιότητας, είπε, μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider