Πράσινη χρηματοδότηση 1 τρισ. δολάρια από την HSBC

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινη χρηματοδότηση 1 τρισ. δολάρια από την HSBC
Η HSBC στοχεύει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στις δικές της δραστηριότητες έως το 2030.

«Η HSBC στοχεύει σε πελατειακή βάση με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και θα παρέχει χρηματοδότηση μεταξύ 750 δισεκατομμυρίων και 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθήσει τους πελάτες της να αντεπεξέλθουν στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Noel Quinn, στο Reuters.

Η δέσμευση αυτή αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι σήμερα δήλωση της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Η πανδημία ήταν μια αφορμή αφύπνισης για όλους μας, συμπεριλαμβανομένου και εμού προσωπικά. Έχουμε δει πόσο εύθραυστη είναι η παγκόσμια οικονομία σε ένα μείζον γεγονός, σε αυτήν την περίπτωση ένα γεγονός υγείας, και αναδεικνύει το τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σημαντικό κλιματικό γεγονός », δήλωσε ο Quinn στο Reuters σε μια συνέντευξη βίντεο.

Η HSBC στοχεύει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στις δικές της δραστηριότητες έως το 2030, πρόσθεσε.

Ενώ άλλες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου όπως η NatWest έχουν ήδη θέσει παρόμοιους μηδενικούς στόχους, ο στόχος της HSBC να το επιτύχει αυτό σε όλη την πελατειακή βάση της στην Ασία είναι μία από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα ένας παγκόσμιος δανειστής.

Ωστόσο, η τράπεζα θα παρακολουθείται στενά για το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά επιδιώκει τους νέους της στόχους, οι οποίοι αναφέρονται κυρίως ως στόχοι και όχι ως σκληρές δεσμεύσεις.

Θα αξιολογηθεί επίσης για το κατά πόσον θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί ορισμένους πελάτες που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα, ιδίως στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Η HSBC δέχθηκε αυξανόμενη πίεση από ακτιβιστές, μετόχους και πολιτικούς που λένε ότι συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος χρηματοδοτώντας έργα τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider