Οκτώβριο στις Βρυξέλλες το νέο σχέδιο για τις ΑΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οκτώβριο στις Βρυξέλλες το νέο σχέδιο για τις ΑΠΕ
Τις επόμενες ημέρες οι θεσμικοί φορείς του κλάδου των ΑΠΕ αναμένεται να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους.

Το νέο πλαίσιο για τις διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν στις αποζημιώσεις από καινούργιες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες θα λειτουργήσουν μεταβατικά έως ότου …μπει μπροστά το ευρωπαϊκό Μοντέλο Στόχος (Target Model) για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Η σχετική πρόταση για το νέο διαγωνιστικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ έχει σχεδόν διαμορφωθεί και αναμένεται να αποσταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) εντός του Οκτωβρίου, ώστε να εγκριθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2021 και να μην υπάρχει θεσμικό κενό. Η χάραξη της διάδοχης κατάστασης του υφιστάμενου πλαισίου των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα έργα ΑΠΕ (η ισχύς του οποίου εκπνέει στο τέλος του έτους) συζητήθηκε εκτενώς σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρας Σδούκου. Στόχος ενίσχυση, έτι περαιτέρω, της πτωτικής τάσης των κατακυρωμένων τιμών στους διαγωνισμούς.

Η πληθώρα των αιτήσεων προς αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, εφόσον αυτά υλοποιηθούν αναμένεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα και θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουν να λειτουργούν όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός ρυθμισμένης αγοράς. Στην Ελλάδα τα έργα ΑΠΕ αποζημιώνονται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Μέσω του Target Model – η εφαρμογή του οποίου έχει καθυστερήσει στη χώρα μας – ο κλάδος θα περάσει σε ένα καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού. Ουσιαστικά η βασική πηγή εσόδων ενός έργου θα προέρχεται από μεγάλους καταναλωτές, με τους οποίους θα συνάπτονται μακροπρόθεσμες συμβάσεις αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (ΡΡΑ).

«Θα προχωρήσουμε παράλληλα σε μια περαιτέρω διευκόλυνση της αδειοδότησης αίροντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και σε έναν εξορθολογισμό της αγοράς. Διαγωνισμοί θα υπάρχουν μεταβατικά, στη συνέχεια όμως θα περάσουμε πλήρως στις προβλέψεις του Target Model. Αυτό σημαίνει μακροπρόθεσμες συμβάσεις μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών (PPA) και ότι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου βιομηχανία και καταναλωτές έχουν χαμηλότερες τιμές και οι παραγωγοί έχουν κέρδη. Αυτή είναι η πολιτική κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, βασικός άξονας του νέου σχεδίου είναι να διασφαλίζεται χαμηλότερο κόστος ενέργειας, επ’ ωφελεία του τελικού καταναλωτή. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και είναι απαραίτητη μια μεταβατική περίοδος που θα επιτρέψει στον κλάδο των ΑΠΕ να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει το Target Model, ώστε η μετάβαση στο νέο περιβάλλον λειτουργίας να γίνει ομαλά και να μην ανακόψει την ισχυρή δυναμική του τομέα», υπογράμμισε η ίδια.

Τις επόμενες ημέρες οι θεσμικοί φορείς του κλάδου των ΑΠΕ αναμένεται να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους, ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη της ελληνικής πρότασης για το νέο πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών που τελεί υπό επεξεργασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider