Ο άνθρακας δεν θα παραχωρήσει εύκολα τη θέση του στο φυσικό αέριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο άνθρακας δεν θα παραχωρήσει εύκολα τη θέση του στο φυσικό αέριο
Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας εκτιμά ότι το μερίδιο άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί έως και 22% το 2021.

Αν και οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου τα προηγούμενα χρόνια ευνόησαν τις συνθήκες προκειμένου να εκτοπιστεί σταδιακά ο άνθρακας από την παραγωγή ενέργειας, οι παρούσες συνθήκες δείχνουν ότι ο άνθρακας δεν θα παραχωρήσει τόσο εύκολα τη θέση του στο φυσικό αέριο. Και αυτό διότι οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να αυξάνονται κάτι που οδηγεί στην εκτίμηση ότι το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί επίσης το 2021.

Το φθηνό, καθαρότερο φυσικό αέριο «καταβρόχθιζε» το μερίδιο αγοράς του άνθρακα για αρκετό καιρό. Αλλά με τις τιμές του φυσικού αερίου να φτάνουν τα 2,5 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σχεδόν 70% υψηλότερες από το χαμηλότερο σημείο φέτος, οι όροι αναμένεται να αντιστραφούν.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας εκτιμά ότι το μερίδιο άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί έως και 22% το 2021 από 18% φέτος, ενώ το μερίδιο της ενέργειας από φυσικό αέριο θα μειωθεί σε 35% από 40%. Πρόκειται για μια ανατροπή καθώς εδώ και μια δεκαετία ο άνθρακας σταδιακά έχανε το μερίδιο.

Ο αναλυτής της RBC Christopher Louney εκτιμά ότι η καύση φυσικού αερίου για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να μειωθεί κατά 2% σε ετήσια βάση το 2021, ενώ η παραγωγή άνθρακα θα αυξηθεί κατά 6%.

Ωστόσο, η ανατροπή αυτή δεν θα ανατρέψει το προδιαγεγραμμένο μέλλον της απανθρακοποίησης. Για παράδειγμα, και το 2018 οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν τα 4 $ και παρατηρήθηκε προσωρινή εναλλαγή φυσικού αερίου σε άνθρακα - αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει το ετήσιο μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας .

Ο Luke Jackson, επικεφαλής της ομάδας για το φυσικό αέριο της Βόρειας Αμερικής στην S&P Global Platts, αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι κατά μέσο όρο 2,90 $ για το υπόλοιπο του 2020 και 3,30 $ για το 2021, ενώ ο κ. Louney της RBC εκτιμά ότι οι τιμές θα φτάσουν τα 2,60 $ το τέταρτο τρίμηνο.

Πηγή: The wall Street Journal

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider