Δισεκατομμύρια… κλιματιστικά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δισεκατομμύρια… κλιματιστικά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
Ο αριθμός των μονάδων κλιματισμού παγκοσμίως αναμένεται να τετραπλασιαστεί έως τα μέσα του αιώνα.

Οι πράσινες επενδύσεις και οι καθαρές μορφές ενέργειας έχουν «ριχτεί» τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη, τα κλιματιστικά, έχουν «επιστρατευτεί» για να ανακουφίσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο αριθμός των μονάδων κλιματισμού παγκοσμίως αναμένεται να τετραπλασιαστεί έως τα μέσα του αιώνα, από 3,6 δισεκατομμύρια σε 14 δισεκατομμύρια.

Ως αποτέλεσμα, η Γη θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πέντε φορές περισσότερη ενέργεια για ψύξη από ό, τι σήμερα. Η ηλεκτρική ενέργεια μόνο για ψύξη θα αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 80% της προβλεπόμενης δυναμικότητας του IEA για ανανεώσιμες πηγές έως το 2050.

Η μετάβαση σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές κλιματισμού θα μπορούσε να μειώσει έως και 460 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έκθεση από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ο διπλασιασμός της ενεργειακής απόδοσης των κλιματιστικών παγκοσμίως θα μπορούσε επίσης να εξοικονομήσει 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050, απλώς από τη μείωση του κόστους παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η έκθεση. Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στις δαπάνες για τα επόμενα τρία χρόνια θα μπορούσε να αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 3,5%, να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα και να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Birol: Να δοθούν κίνητρα και για την ψύξη

«Καθώς οι κυβερνήσεις αναπτύσσουν μαζικά πακέτα οικονομικών κινήτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης Covid-19, έχουν μια μοναδική ευκαιρία να επιταχύνουν την πρόοδο στην αποτελεσματική, φιλική προς το κλίμα ψύξη», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA .

«Τα υψηλότερα πρότυπα απόδοσης είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που οι κυβερνήσεις πρέπει να επιτύχουν στους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους», δήλωσε ο Birol. «Με τη βελτίωση της απόδοσης ψύξης, μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, να μειώσουν τις εκπομπές και να εξοικονομήσουν χρήματα στους καταναλωτές».

Ένας δυσανάλογος αριθμός ατόμων με χαμηλό εισόδημα ή μειονότητες επί του παρόντος δεν διαθέτουν κλιματισμό στα σπίτια τους, και πολλά άτομα χαμηλού εισοδήματος που διαθέτουν μονάδες στο σπίτι μπορούν να αντέξουν οικονομικά λιγότερο αποδοτικά συστήματα που είναι χειρότερα για το περιβάλλον.

Σχετικά με την τρέχουσα πορεία θέρμανσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2020 θα είναι μια από τις πιο ζεστές χρονιές ιστορία (το 2019 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider