Ραγδαία πτώση στην τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραγδαία πτώση στην τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος
Οι μονάδες φυσικού αερίου φαίνεται ότι διατηρούν την πρωτιά.

Κατακόρυφη πτώση σημείωσε το επταήμερο 30 Μαρτίου – 5 Απριλίου η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικότερα, η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) διαμορφώθηκε στα 34.36 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα).

Σύμφωνα με το Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η ΟΤΣ σημείωσε νέο χαμηλό, αυτή τη φορά 346 εβδομάδων. Ειδικότερα, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίστηκε μειωμένη κατά 18,81%, σε σύγκριση με τη μέση ΟΤΣ της προηγούμενης εβδομάδας.

Όπως καταδεικνύει η ανάλυση του ΙΕΝΕ, η ζήτηση ηλεκτρισμού το συγκεκριμένο διάστημα δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά (-1%), αλλά παρουσιάστηκε μειωμένη κατά 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019. Οι μειωμένες τιμές, τόσο των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, όσο και του φυσικού αερίου, είχαν την επίδρασή τους στην ΟΤΣ, η οποία δέχθηκε, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΙΕΝΕ, «ισχυρή πίεση και από τις χαμηλές τιμές που επικρατούν στις γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι μονάδες φυσικού αερίου φαίνεται ότι διατηρούν την πρωτιά

Αυτό αποτυπώνεται και στις καθαρές εισαγωγές, οι οποίες κάλυψαν τη συγκεκριμένη εβδομάδα το 29% της ζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, οι μονάδες φυσικού αερίου φαίνεται ότι διατηρούν την πρωτιά με 34%, ενώ σημαντικό μερίδιο της παραγωγής ρεύματος εξακολουθούν να καλύπτουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες ακολουθούν με 28%. Αντιθέτως, οι λιγνίτες της ΔΕΗ κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα (6%), ουσιαστικά για να καλύψουν τις τηλεθερμάνσεις στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες μάλιστα αντιμετώπισαν και ιδιαιτέρως ψυχρές ημέρες. Αντιστοίχως χαμηλή ήταν και η συμμετοχή των νερών (3%).

Οι χαμηλές τιμές στην χονδρεμπορική του ρεύματος, φαίνεται ότι ανακουφίζουν, έως έναν βαθμό, τους προμηθευτές ρεύματος, οι οποίοι από την άλλη πιέζονται από την κατακόρυφη πτώση της εισπραξιμότητας που, λόγω κορονοϊού, έχει πέσει, κατά μέσο όρο περίπου 30%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider