«Σήμα Κινδύνου» για τις τηλεθερμάνσεις στη Δυτική Μακεδονία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σήμα Κινδύνου» για τις τηλεθερμάνσεις στη Δυτική Μακεδονία
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ικανοποιηθεί με νομοθετική ρύθμιση, πάγιο αίτημα της ΔΕΗ, για κατά προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα

Έντονες πιέσεις ασκούνται το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να στηριχθούν οι κρίσιμες για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τηλεθερμάνσεις.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ικανοποιηθεί με νομοθετική ρύθμιση, πάγιο αίτημα της ΔΕΗ, για κατά προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα – τουλάχιστον για την εφετινή χειμερινή περίοδο - όσων λιγνιτικών μονάδων είναι συνδεδεμένες με τηλεθερμάνσεις σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Καθώς σήμερα η ΔΕΗ για να τις διατηρεί σε λειτουργία …μπαίνει μέσα.

Ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας είχε επισημάνει με σχετικό έγγραφο στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, το πρόβλημα έλλειψης θερμικής ισχύος που δημιουργείται στην εγκατάσταση τηλεθέρμανσης Κοζάνης, όταν η τροφοδοσία της με θερμική ενέργεια γίνεται από μόνο μία μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου κατά την χειμερινή περίοδο, ιδιαίτερα σε περιόδους με δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες. Έτσι, τις ώρες αιχμής καλύπτεται μόνο το 80% της ζήτησης στην πόλη. Για το ζήτημα έχουν επίσης ενημερωθεί η ΔΕΗ και η ΡΑΕ.

Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος, από την έναρξη της τρέχουσας χειμερινής περιόδου θέρμανσης έχει παρατηρηθεί ότι περισσότερες της μίας από τις μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου βρίσκονται εκτός λειτουργίας όχι λόγω βλάβης αλλά κατόπιν εντολής του Διαχειριστή συστήματος. Το συγκεκριμένο γεγονός οδηγεί σε ανεπάρκεια θερμικής ισχύος και στην αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από το λεβητοστάσιο εφεδρείας της ΔΕΥΑ Κοζάνης, η οποία αδυνατεί ωστόσο να καλύψει το φορτίο βάσης στο σύνολο του. Μόνο για τον μήνα Μάρτιο, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, το πετρέλαιο κόστισε 500.000 ευρώ, ενώ από τις αρχές της χρονιάς 1.280.000 ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Μαλούτας εφιστά την προσοχή στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την περίοδο της πανδημίας σε ευαίσθητες δομές (κυρίως νοσοκομείο, δομές υγείας, δημόσια κτίρια κλπ.).

Ανησυχία για την τηλεθέρμανση και στην Πτολεμαΐδα

Η ενδεχόμενη καθυστέρηση στην λειτουργία της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, για την οποία, λόγω κορονοϊου, έχουν «παγώσει» οι κατασκευαστικές εργασίες, δημιουργεί ανησυχία στους τοπικούς φορείς.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή, το σύστημα τηλεθέρμανσης θα στηριχτεί από τη νέα μονάδα. Ήδη έχουν εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας οι περιβαλλοντικοί όροι για τη σύνδεση της νέας μονάδας με το δίκτυο τηλεθέρμανσης. Όσο για τη σημερινή κατάσταση, ο δήμαρχος Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακεντά, όπως και τοπικοί φορείς της περιοχής έχουν ζητήσει να μη σταματήσει η μονάδα 4 του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ , η οποία τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider