Φυσικό αέριο: Διπλασιάζονται οι συνδέσεις τα επόμενα χρόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Διπλασιάζονται οι συνδέσεις τα επόμενα χρόνια
Την επόμενη πενταετία θα κατασκευαστούν 665 χιλιόμετρα Δικτύου Χαμηλής Πίεσης και 25 χλμ. Δικτύου Μέσης Πίεσης ενώ θα διπλασιαστούν οι συνδέσεις, από 135.000 σήμερα σε 240.000.

Τα 150 εκατ. ευρώ θα φθάσουν οι επενδύσεις της ΕΔΑ Αττικής, την ερχόμενη πενταετία, σε νέα δίκτυα και συνδέσεις. Ειδικότερα, έως το 2024, η εταιρεία προγραμματίζει επέκταση του Δικτύου Διανομής, μέσω της κατασκευής Δικτύων Χαμηλής (4bar) και Μέσης Πίεσης (19bar). Για το 2020, προγραμματίζεται η ανάπτυξη 164 χλμ. Δικτύου Χαμηλής Πίεσης και 1,9 χλμ. Δικτύου Μέσης Πίεσης, ενώ συνολικά για την περίοδο έως το 2024 έχουν προγραμματιστεί συνολικά επεκτάσεις μήκους 665 χλμ. Δικτύου Χαμηλής Πίεσης και 25 χλμ. Δικτύου Μέσης Πίεσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, η ΕΔΑ Αττικής θα εξετάσει και θα προωθήσει τυχόν περιπτώσεις συγχρηματοδότησης σε συνεργασία, είτε με την Περιφέρεια είτε με δήμους, για την ανάπτυξη του δικτύου σε περιοχές που η τεχνοοικονομική αξιολόγηση δεν δίνει και τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Μάλιστα, η εταιρεία για μια πιο ισορροπημένη γεωγραφική ανάπτυξη του δικτύου της στην περιοχή της Άδειας Διανομής μελετά περιπτώσεις με κάποια συγκέντρωση καταναλώσεων σε πιο απομακρυσμένες από το δίκτυο περιοχές, προκειμένου να προχωρήσει στην τροφοδότησή τους με CNG.

Το πλάνο επέκτασης της εταιρείας περιλαμβάνει, την επόμενη πενταετία, και τον διπλασιασμό σχεδόν των συνδέσεων – 240 χιλιάδες ενεργοποιημένοι μετρητές το 2024, έναντι 135 χιλιάδες το 2019 -, με τους όγκους που διανέμονται να αγγίζουν τα 466 εκατ. Nm3 από 340 εκατ. Nm3, στο τέλος του περασμένου έτους. Η επέκταση αυτή θα ανεβάσει στο 66% το ποσοστό κάλυψης της ΕΔΑ Αττικής στις περιοχές ευθύνης της, (από 55% σήμερα) και σε πάνω από 50%, το ποσοστό διείσδυσης σε οικιακά κτήρια, από 39% που ήταν το 2019. Το κόστος για την κατασκευή 43.007 παροχών και τοποθέτηση 105.218 μετρητών εκτιμάται σε 72,60 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση γίνεται 100% από την εταιρεία. Η διανεμόμενη ποσότητα φυσικού αερίου ως το 2024 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 5.4 TWh.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη Δικτύου Χ.Π. την ερχόμενη πενταετία (2020 – 2024) ανά Δήμο, πρώτος εμφανίζεται ο δήμος Αθηναίων με 77 χλμ. και ακολουθούν οι δήμοι Κηφισιάς (47 χλμ.) Χαλανδρίου (34 χλμ), Ζωγράφου (32 χλμ.), Γλυφάδας (32 χλμ.), Καλλιθέας (30 χλμ.), Βύρωνα (27 χλμ.), Αγία Παρασκευής (26χλμ.), Πειραιώς (23 χλμ.), Ελληνικού – Αργυρούπολης (20 χλμ.),Περιστερίου και Φιλοθέης – Ψυχικού (17 (23 χλμ.), Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης (15 χλμ.), Ηρακλείου (14 χλμ.), Αλίμου και Βριλησσίων (13 χλμ.), Παλλήνης και Χαϊδαρίου 12 χλμ.), Αμαρουσίου (11 χλμ.), Αιγάλεω και Γαλατσίου (10 χλμ.).

Ανάπτυξη δικτύου μικρότερο των 10 χιλιομέτρων προβλέπεται στους δήμους Αγίων Αναργύρων, Αχαρνών, Ασπροπύργου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Δημητρίου, Δάφνης Υμηττού, Διονύσου, Ελευσίνας, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Κερατσινίου Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Κρωπίας, Λυκόβρυσης Πεύκης, Μάνδρας, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου Ταύρου, Νέας ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Νίκαιας, Παιανίας, Παπάγου, Πεντέλης, Περάματος, Πετρούπολης και Φυλής.

Ο βασικός άξονας, στον οποίο, κινείται το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020‐2024 είναι η στόχευση στην «πύκνωση» των συνδέσεων/παροχών πάνω στο ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί αύξηση του βαθμού αξιοποίησης του δικτύου διανομής, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παράλληλα, και για την αύξηση της προσβασιμότητας δυνητικών καταναλωτών, προβλέπεται η στοχευμένη ανάπτυξη δικτύου διανομής, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η οικονομική αποτελεσματικότητα των νέων έργων χωρίς να επιβαρύνονται οι καταναλωτές.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των πολιτών για νέες συνδέσεις φυσικού αερίου αποκαλύπτουν τα στοιχεία που αφορούν το τελευταίο πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα είχαν υποβληθεί περισσότερες από 8.000 αιτήσεις υπερβαίνοντας κατά πολύ τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.

Γι΄ αυτό η ΕΔΑ Αττικής, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, μελετά ήδη την επέκταση του προγράμματος, αλλά και την παροχή πρόσθετων κινήτρων (πχ. επιδότηση συσκευών) για τη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου σε περισσότερες δραστηριότητες, πλην της θέρμανσης, όπως το μαγείρεμα, ο κλιματισμός, τα στεγνωτήρια κλπ.

Σήμερα, οι περιοχές που καλύπτονται από το υφιστάμενο Δίκτυο Διανομής καλύπτουν 52 από τους 58 δήμους της Αττικής. Το υφιστάμενο δίκτυο αερίου καλύπτει περίπου το 55% του οδικού δικτύου με κτίρια στις περιοχές της Αττικής, όπου υπάρχει η βασική υποδομή (δίκτυο Μέσης Πίεσης) για περαιτέρω ανάπτυξη δικτύου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider