Reuters: Με 20% θα συμμετέχει η Bulgartransgaz στο FSRU της Αλεξανδρούπολης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Με 20% θα συμμετέχει η Bulgartransgaz στο FSRU της Αλεξανδρούπολης
Το τερματικό θα έχει ως στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Βουλγαρία θα εξαγοράσει το 20% του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ αναμένεται να είναι οι κύριοι προμηθευτές ΥΦΑ για την εγκατάσταση.

«Η διαφοροποίηση δεν είναι μόνο λόγια», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της πρώτης συνόδου του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Βουλγαρίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι το μερίδιο της Βουλγαρίας στο τερματικό φυσικού αερίου θα είναι το ίδιο με αυτό της κρατικής ενεργειακής εταιρείας ΔΕΠΑ της Ελλάδας.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgartransgaz θα αγοράσει το 20% της Gastrade, η οποία είναι θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου και αναπτύσσει το έργο στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο οποίος θα έχει ετήσια δυναμικότητα περίπου 6,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θα έχει ως στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Interconnector Greece-Bulgaria (IGB).

Προς το παρόν, η Βουλγαρία ικανοποιεί τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο (περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως), κυρίως με παραδόσεις από τη ρωσική εταιρεία Gazprom. Ωστόσο, πέρυσι, για πρώτη φορά εισήγαγε περίπου 400.000 εκατομμύρια εκατοστά φυσικού αερίου από την Ελλάδα.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider