Πώς ο σχιστόλιθος άλλαξε για πάντα την Αμερική

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ο σχιστόλιθος άλλαξε για πάντα την Αμερική
Η επανάσταση του σχιστόλιθου οδήγησε σε μείωση των τιμών, ενίσχυσε γεωπολιτικά τις ΗΠΑ και έκανε τους επιχειρηματίες πλούσιους.

Η εξόρυξη από σχιστόλιθο (μέσω υδραυλικής ρωγμάτωσης ή αλλιώς fracking) έχει αναμφισβήτητα φέρει επανάσταση στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ. Μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες, η χώρα έχει περάσει από την εξάρτηση εισαγωγής πετρελαίου από ξένες χώρες στην παραγωγή επαρκών για την εγχώρια κατανάλωση ποσοτήτων ενώ ισχυροποιεί τη θέση της και στη διεθνή αγορά κάνοντας εξαγωγές.

Η επανάσταση του σχιστόλιθου οδήγησε σε μείωση των τιμών, ενίσχυσε γεωπολιτικά τις ΗΠΑ και έκανε τους επιχειρηματίες και τους γαιοκτήμονες πολύ πλούσιοι. Πλέον, οι ΗΠΑ αναμένεται τώρα να καταστούν καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.

Αμφιλεγόμενο το fracking

Ωστόσο, η διαδικασία του fracking είναι αμφιλεγόμενη. Η δυνητική βλάβη στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινότητες είναι πολωτική. Οι πολέμιοι της συγκεκριμένης μεθόδου υποστηρίζουν ότι η μόλυνση του νερού και η ατμοσφαιρική ρύπανση απαιτούν αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πλήρη απαγόρευση. Οι υποστηρικτές του fracking, από την άλλη, αναφέρουν ότι υπάρχουν λίγα ή καθόλου στοιχεία που να συνδέουν τη ρύπανση με την υδραυλική ρωγμάτωση. Ένα κοινό επιχείρημα είναι ότι η καύση φυσικού αερίου είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον από την καύση του άνθρακα.

Ορισμένες αναφορές υποδεικνύουν ότι άνθρωποι μπορεί να έχουν υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συχνά λόγω κακομεταχείρισης λυμάτων ή ακατάλληλης μεθόδου γεωτρήσεων. Ο Bryan Latkanich, ο οποίος μισθώνει την ιδιοκτησία του στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πενσυλβανίας στο Chevron, ισχυρίζεται ότι η δραστηριότητα εκεί έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας στην οικογένειά του και έχει βλάψει την περιουσία του. Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας της Πενσυλβανίας και η Chevron δεν έχουν βρει επιχειρήματα τα οποία να επιβεβαιώνουν αυτούς τους.

Η απαγόρευση ή όχι το fracking έχει αποτελέσει θέμα μεγάλων συζητήσεων. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιρλανδία απαγόρευσαν τη συγκεκριμένη πρακτική ενώ το ίδιο έχει κάνει και η Ελλάδα πρόσφατα.

Με πληρηοφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider