Κύπρος: Σημείο αναφοράς το 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο - Νέες γεωτρήσεις το 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κύπρος: Σημείο αναφοράς το 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο - Νέες γεωτρήσεις το 2020
Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε λεπτομερώς για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου.

Σε σημαντικές αποκαλύψεις για τα επόμενα βήματα της Κύπρου στον τομέα του Φυσικού Αερίου μέσα στο 2019, προέβη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του στο 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο με θέμα: “Κύπρος: Τα επόμενα βήματα στη σκακιέρα της ενέργειας” που διοργανώθηκε στη Λευκωσία από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την εταιρεία Financial Media Way.

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε λεπτομερώς για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου για το ερχόμενο έτος και όπως είπε τη νέα χρονιά προγραμματίζεται η ανόρυξη αριθμού νέων γεωτρήσεων από την κοινοπραξία EΝΙ / Total και οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις από την ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος» του τεμαχίου 10. Αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή Συμβολαίου Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 7 με την κοινοπραξία Total / ENI.

Όσον αφορά τους σχεδιασμούς του κράτους που αφορούν στο Ενεργειακό Κέντρο στην περιοχή του Βασιλικού αυτοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Επίσης, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, προχωρά στην υλοποίηση πρόσθετων σχεδιασμών του κράτους, όπως η κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων και των απαραίτητων υποδομών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και όχι μόνο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε επίσης πως το Έργο «CyprusGas2EU» στοχεύει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με την έλευση του φυσικού αερίου να τοποθετείται περί το τέλος του 2021.

«Προς επίτευξη της διασύνδεσης της Κύπρου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα αερίου έχει τροχοδρομηθεί και το έργο «EastMed Pipeline». Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα και που στοχεύει να συνδέσει την Ευρώπη με τις νέες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, προωθείται η κατασκευή του EuroAsia Interconnector, ο οποίος θα διασυνδέει ηλεκτρικά Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου. Σε πρώτο στάδιο, το έργο θα έχει χωρητικότητα 1000 μέγαβατ (MW) και η λειτουργία του τοποθετείται στις αρχές του 2024. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διασυνδετήριο λεωφόρο ηλεκτρισμού που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις τόνισε ότι η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με βάση "το τουρκικό διεθνές δίκαιο", ενώ χαρακτήρισε «αμφιβόλου νομιμότητας» το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας «να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα του φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί».

Όπως είπε, λαμβάνοντας υπόψη πως ο εν λόγω σχεδιασμός βασίζεται στη διατήρηση και ενίσχυση των στενών σχέσεων με τους γείτονες μας, θα συνεχίσουμε με τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ενεργειακών μας συμπράξεων με τις χώρες της ανατολικής μεσογείου και της Ευρώπης και ανέδειξε ακόμη τη σημασία των συνεργασιών αλλά και των συμφωνιών καθορισμού των ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ και Λιβάνου.

Από την πλευρά του Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι θα προσπαθήσει να συμβάλει ώστε η κυπριακή πολιτική ηγεσία να έχει ακόμα περισσότερο, ενιαία πολιτική και να στηρίζει ενιαία προσέγγιση σε θέματα ενέργειας, στην ομιλία του στο 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η Κύπρος, αξιοποιώντας την αναβαθμισμένη, λόγω των ενεργειακών πόρων, γεωστρατηγική της θέση, επιβάλλεται να εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας της με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο και να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα στην περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενότητες του Συμποσίου ήταν χωρισμένες σε τρείς συνεδρίες που περιλάμβάναν Έρευνες και Αξιοποίηση Yδρογονανθράκων (συντονιστής: κ. Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΕΝΕ) Ηλεκτρισμό (συντονιστής: κ. Χριστόδουλος Δήμας, Μέλος ΔΣ & Πρόεδρος Επιτροπής Γεωπολιτικής ΙΕΝΕ) και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ενεργειακή Αποδοτικότητα (συντονιστής: κ. Κώστας Θεοφύλακτος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Γενικός Γραμματέας, ΙΕΝΕ).

Το Συμπόσιο, αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για τα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου και οργανώθηκει για έβδομη συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την εταιρεία fmw financial media way. Το Συμπόσιο τελούσε υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με τη χορηγία της Ελληνικής Τράπεζας, και την υποστήριξη των ΡΑΕΚ, Invest Cyprus, Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, της Energean, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν ο ΑΝΤ1, ο Φιλελεύθερος, το energia.gr και το nomisma.com.cy και Χορηγός της Ενότητας Ηλεκτρισμού το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΝΕΧ)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider