Στο τελευταίο στάδιο η μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ-Εφικτή η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τελευταίο στάδιο η μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ-Εφικτή η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων
Απαιτούνται νέες μονάδες φυσικού αερίου προκειμένου να «θωρακιστεί» το ενεργειακό σύστημα.

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση της μελέτης επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ η οποία σύμφωνα με πηγές της αγοράς δείχνει ότι ακόμη και στο πιο «επιθετικό σενάριο» απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028, δεν τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια αρκεί να προστεθούν νέοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 2.800 μεγαβάτ.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ έχει ήδη εγκρίνει πέντε άδειες παραγωγής για σταθμούς συνολικής ισχύος 3.460 MW, που έχουν υποβάλει η MYTILINAIOS, η Elpedison, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου και ο όμιλος Καράτζη. Οι νέες μονάδες σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ (μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας αναμένεται ότι θα προστεθούν νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 8 γιγαβάτ) αναμένεται να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες κάλυψης των ενεργειακών αναγκών μετά από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Απαιτούνται νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα

Όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και τις αλλαγές που προωθούνται, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας σε συνέδριο του ΙΕΝΕ την Πέμπτη, σημείωσε ότι «θα είμαστε πιο φιλόδοξοι όσον αφορά στις ΑΠΕ με στόχο την ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας να φθάσει στο 35% μέχρι ο 2030. Αυτό θα απαιτήσει νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα πάνω από 8 γιγαβάτ. Το 90% αυτών θα έχουν υποχρέωση συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να υπάρχει ανάγκη λειτουργικής ενίσχυσης. Η ηλεκτρική ενέργεια θα στηρίζεται κατά 60% στις ΑΠΕ», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider