Η Energean σχεδιάζει να προμηθεύσει την Κύπρο με αέριο από το Ισραήλ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Energean σχεδιάζει να προμηθεύσει την Κύπρο με αέριο από το Ισραήλ
Η συνολική επένδυση θα είναι περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια.

Αίτηση προμήθειας της αγοράς της Κύπρου με φυσικό αέριο από το Ισραήλ υπέβαλε η Energean International με έτος έναρξης το 2021.

Στην αίτησή του προς τις κυπριακές αρχές, δήλωσε ότι επιδίωξη είναι να προμηθεύσει αέριο μέσω αγωγού από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ στο Βασιλικό της Κύπρου.

Ο αγωγός θα έχει μήκος 215 χιλιόμετρα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το βόρειο τμήμα του Καρίς, το οποίο περιέχει 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανακτήσιμων αποθεμάτων.

Η συνολική επένδυση, δήλωσε ο εταιρεία, θα είναι περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί από την Energean. Εφόσον δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες αδειοδότησης, το έργο θα επιτρέψει στην Κύπρο να παραλάβει φυσικό αέριο με ανταγωνιστικές τιμές από το 2021, πρόσθεσε.

«Η υλοποίηση της πρότασης θα φέρει ανταγωνισμό στην κυπριακή αγορά φυσικού αερίου, θα μειώσει το ενεργειακό κόστος σε ολόκληρη την οικονομία και θα οδηγήσει σε αυξημένη διαφοροποίηση και ασφάλεια του εφοδιασμού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μάθιος Ρήγας.

«Αναμένουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκμεταλλευτεί τις επιλογές που προσφέρει η αγορά προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και των καταναλωτών», πρόσθεσε.

Η Energean, παραγωγός φυσικού αερίου με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει να διαφοροποιήσει το αποτύπωμα απορροής πέρα ​​από το Ισραήλ.

Η εταιρεία σημείωσε ότι έχει ήδη υπογράψει επιστολές προθέσεων με τρεις ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια κατασκευής μονάδων συνδυασμένου κύκλου στην Κύπρο.

Είπε ότι το έργο θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την τριμερή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του έργου EastMed .

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider