Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Εγρήγορση για το πετρέλαιο αλλά όχι πανικός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Εγρήγορση για το πετρέλαιο αλλά όχι πανικός
H πιθανότητα επανάληψης επιθέσεων παρόμοιων με εκείνη κατά της Aramco θα πρέπει να κρατήσουν την αγορά σε εγρήγορση.

Επιθέσεις όπως αυτή κατά των εγκαταστάσεων της Saudi Aramco πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι με βάση την πρόσφατη εμπειρία η ανησυχία για προσφορά από την πρόσκαιρη διακοπή της παραγωγής τελικά δεν επηρέασε σημαντικά την τιμή του πετρελαίου. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης αμέσως μετά από την επίθεση κατά της Aramco, το πετρέλαιο κατέγραψε μια αρχική άνοδο στα 71 δολάρια και μετά η τιμές υποχώρησαν.

Οι ζημιές οι οποίες αφαίρεσαν προσωρινά περίπου 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα ακαθάριστης παραγωγικής ικανότητας αν και σοβαρές, δεν προκάλεσαν ανησυχίες για μακροχρόνιες διαταραχές στις αγορές. Η Saudi Aramco κατάφερε με εντυπωσιακή ταχύτητα να προχωρήσει στην αποκατάσταση των λειτουργιών κάτι που οδήγησε σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, «δυστυχώς, οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και η πιθανότητα επανάληψης τέτοιων φαινομένων θα πρέπει να κρατήσουν την αγορά σε εγρήγορση. Πρόκειται για μια πριμοδότηση γεωπολιτικής προέλευσης στις τιμές του πετρελαίου. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει κανένα σημάδι γι 'αυτό, καθώς οι φόβοι για την ασφάλεια επισκιάζονται από την εξασθένηση της ζήτησης και την προοπτική ενός κύματος νέας παραγωγής πετρελαίου από το μεγάλο έργο της Νορβηγίας Johan Sverdrup το οποίο ξεκίνησε αυτό το μήνα και θα φτάσει τα 440.000 βαρέλια την ημέρα έως τα μέσα του 2020.

Αναφορικά με τα περιστατικά διακοπής εφοδιασμού, ο ΙΕΑ επισημαίνει ότι οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία μπορούν να αποσυνδεθούν από τα σενάρια που κάνουν λόγο για σοβαρές συνέπειες. Περαιτέρω περιστατικά αυτού του είδους στη στρατηγικά σημαντική περιοχή του Κόλπου θα μπορούσαν να συμβούν και να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες διαταραχές. Ένα βασικό μάθημα από τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι ο κόσμος έχει μια μεγάλη ασφαλιστική πολιτική υπό μορφή αποθεμάτων. Η αγορά είναι ο πρώτος αποδέκτης μιας κρίσης εφοδιασμού και τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ τον Αύγουστο αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και τώρα βρίσκονται κοντά στο ρεκόρ των 3 δισεκατομμυρίων βαρελιών που είχαν καταγραφεί το 2016. Τα μέλη του IEA κατέχουν επιπλέον 1,6 δισεκατομμύρια βαρέλια στρατηγικά αποθέματα και η ταχεία ανταπόκριση του Οργανισμού για την εξέταση της απελευθέρωσης των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης συνέβαλε στην άμβλυνση των αγορών.

Οι εμπορικές και στρατηγικές απογραφές υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας ακατέργαστου εκτός της Σαουδικής Αραβίας, η οποία περιορίζεται κυρίως σε 1 mb / d στο Ιράκ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κουβέιτ και στη Ρωσία.

«Μπορούμε να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα όσον αφορά στον τρόπο που εργαζόμαστε αλλά η ασφάλεια του εφοδιασμού παραμένει πολύ σημαντική», σημειώνει ο ΙΕΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider