Στα «βαθιά νερά» οι έρευνες για υδρογονάνθρακες – Αναγκαία η εντατικοποίηση των ερευνών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «βαθιά νερά» οι έρευνες για υδρογονάνθρακες – Αναγκαία η εντατικοποίηση των ερευνών
Η ανάπτυξη της τεχνολογίες στον τομέα της έρευνας και συγκεκριμένα η δυνατότητα που θα υπάρχει μέσα σε μια τριετία για έρευνες σε μεγάλα βάθη θα «ξεκλειδώσει» έρευνες και σε άλλες «πολλά υποσχόμενες» περιοχές της Ελλάδας οι οποίες δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί.

Η συζήτηση για την κύρωση των συμβάσεων για τις τέσσερις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη την Πέμπτη στη Βουλή αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την Ελλάδα προς τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τις εισαγωγές καθώς ανοίγει ένα παράθυρο πιθανών ανακαλύψεων για φυσικό αέριο, το οποίο κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες αποκτά νέο ρόλο ως μεταβατικό καύσιμο.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίες στον τομέα της έρευνας και συγκεκριμένα η δυνατότητα που θα υπάρχει μέσα σε μια τριετία για έρευνες σε μεγάλα βάθη (άνω των 3.000 μέτρων) θα «ξεκλειδώσει» έρευνες και σε άλλες «πολλά υποσχόμενες» περιοχές της Ελλάδας οι οποίες δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί. Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται στη δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κεντρικό Ιόνιο και στην περιοχή νότια της Κρήτης, για τις οποίες έχουν ήδη γίνει επιπλέον μελέτες από την Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και ήδη προωθούνται εμπορικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες , έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διεθνείς επιχειρήσεις του εξωτερικού, οι οποίες ύστερα από τις ενθαρρυντικές ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παρακολουθούν στενά την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στο πρώτο ετήσιο Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit στην Αθήνα σημείωσε ότι κατά την ενεργειακή μετάβαση, το φυσικό αέριο, αναγκαστικά θα αποτελεί το βασικό καύσιμο καθώς οι εναλλακτικές πηγές προβλέπεται ότι θα συμμετάσχουν μόνο κατά 30% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. «Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σταματούν οι νέες έρευνες αλλά εξακολουθούν να υλοποιούνται όσες ήδη έχουν δρομολογηθεί. Και αυτό θα διαρκέσει για χρόνια. Η Ελλάδα, δεδομένου ότι καθυστέρησε στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, βρίσκεται ένα βήμα πίσω. Πρέπει να ξεκινήσει σε πρώτη φάση τις νέες έρευνες και να περάσει στο στάδιο της σταδιακής μείωσης της εξάρτησής της από τις εισαγωγές. Είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας . Είναι θέμα οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει να γίνουν εντατικές έρευνες στη ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου: στο Ισραήλ, τη Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα για να καταλήξουμε σε όγκους οι οποίοι θα επιτρέψουν να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές όπως είναι τα μεγάλα έργα όπως π.χ East Med, υποδομές υγροποίησης (LNG) και επαναεριοποίησης FSRU. Η επιλογή μεταξύ αγωγού ή LNG εξαρτάται από το συνολικό μήκος της διαδρομής μεταφοράς και τις προϋπάρχουσες ή όχι παράκτιες υποδομές», σημείωσε.

Aναφορικά με τις έρευνες στην Ελλάδα, τόνισε ότι οι έρευνες στη Νότια Κρήτη και την δυτική Ελλάδα παρουσιάζουν πλεονέκτημα για τους επενδυτές γιατί ουσιαστικά τμήμα των υποδομών του midstream θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του upstream (δηλαδή ενδεχόμενες ανακαλύψεις και παραγωγή).

Σε ποιές περιοχές γίνονται έρευνες στην Ελλάδα

Εκτός από τα προς κύρωση τέσσερα μεγάλα μπλοκ (δύο στο Ιόνιο και δύο στην Κρήτη), έρευνες διεξάγονται αυτή τη στιγμή σε επτά μπλοκ (θαλάσσια και χερσαία) και συγκεκριμένα:
-το μπλοκ 2 δυτικά της Κέρκυρας μέχρι τα σύνορα με την Ιταλία
-το μπλοκ του Πατραϊκού με επικείμενη γεώτρηση
-το μπλοκ του Κατάκολου με επικείμενη γεώτρηση
-τα τέσσερα χερσαία μπλοκ Ιωαννίνων, Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου όπου εξελίσσονται προοδευτικά οι γεωφυσικές έρευνες από Βορρά προς Νότο.

Όσον αφορά στην παραγωγή στην Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Energean παράγει πετρέλαιο στον Κόλπο της Καβάλας (κοίτασμα Πρίνου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider