ΕΛΠΕ: Μέσα στο επόμενο διάστημα οριστικοποιείται το σχέδιο ιδιωτικοποίησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Μέσα στο επόμενο διάστημα οριστικοποιείται το σχέδιο ιδιωτικοποίησης
Εντατικοποιούνται οι διεργασίες για την πώληση των ΕΛΠΕ.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ καθώς όπως συμβαίνει και με άλλη μία ενεργειακή αποκρατικοποίηση, εκείνη της ΔΕΗ (μέσω ΔΕΔΔΗΕ), το υπουργείο επεξεργάζεται όλες τις πιθανές «διαδρομές» με βασικό κριτήριο μεταξύ άλλων εκείνη στην οποία να καταλήξει να είναι η πιο συμφέρουσα αλλά και η ταχύτερη. Για το λόγο αυτό εξετάζονται ακόμη και υβριδικά σχήματα τα οποία θα αξιοποιούν προτάσεις που είχαν ακουστεί στο παρελθόν, ενώ σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ιδιωτικοποίηση. Δεν έχει αποφασιστεί ούτε το ποσοστό θα διαθέσει το Δημόσιο ούτε τι θα κάνει η πλευρά Λάτση (Paneuropean)».

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του εγχειρήματος θα διαδραματίσει η πλευρά Λάτση, και το αν τελικά θα διαθέσει κάποιο ποσοστό των μετοχών της και με ποιόν τρόπο θα το κάνει αυτό. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, η πλευρά Λάτση είναι διστακτική στο να πουλήσει ενώ η πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στα ΕΛΠΕ θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω book building (βιβλίο προσφορών).

Όπως είναι γνωστό, στον προηγούμενο, άγονο, διαγωνισμό το ελληνικό Δημόσιο είχε διαθέσει το 20% από το 35,48% που κατέχει και η Paneuropean είχε διαθέσει το 30,1% από το 45,47%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider