Σε διαφορετικό μήκος κύματος υπουργείο και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για ιδιωτικοποίηση και απολιγνιτοποίηση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε διαφορετικό μήκος κύματος υπουργείο και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για ιδιωτικοποίηση και απολιγνιτοποίηση
Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, το μέλλον των ΝΟΜΕ, η απολιγνιτοποίηση και η τύχη των εργαζομένων στις μονάδες.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, το μέλλον των ΝΟΜΕ, η απολιγνιτοποίηση και η τύχη των εργαζομένων στις μονάδες.

Όπως είναι γνωστό το θέμα της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων καθώς και εκείνο της ιδιωτικοποίησης αποτελούν αυτή τη στιγμή αντικείμενο διαβουλεύσεων και προπαρασκευαστικών συναντήσεων μεταξύ εκπροσώπων των Θεσμών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του υπουργείου ετοιμάζεται να μεταβεί στη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί διοικητικό συμβούλιο στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προκειμένου να αποφασιστούν ο τρόπος και το εύρος των αντιδράσεων.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο insider.gr, o πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις δρομολογούμενες αλλαγές. Είμαστε αντίθετοι στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αδρομερώς έχει περιγραφεί ότι θα γίνει καθώς ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο. Είμαστε αντίθετοι στη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Οι Βρυξέλλες πιέζουν για να κλείσουν με ταχείς ρυθμούς οι μονάδες. Δεν έχει υπολογιστεί το κόστος που θα έχει αυτό για τις τοπικές κοινωνίες, την απασχόληση και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Χατζηδάκης: Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τους εργαζόμενους για τη διάσωση της ΔΕΗ

Χωρίς ΔΕΗ δεν υπάρχει ελληνική οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

«Για τη ΔΕΗ έχουμε μπροστά μας δύο κρίσιμους σταθμούς. Ο ένας είναι την επόμενη εβδομάδα στις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε ο ορκωτός ελεγκτής θα βγάλει την έκθεση βιωσιμότητας για την επιχείρηση. Θεωρώ ότι μετά τα μέτρα, τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ, η έκθεση αυτή θα είναι θετική. Και κατόπιν έχουμε το δεύτερο σταθμό, τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου- μέσα Νοεμβρίου, σε σχέση με τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρες θέσεις. Πρώτον, κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Δεύτερον, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Τρίτον, απαλλαγή της ΔΕΗ από το ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ, καθώς η ΔΕΗ έχει να ανταγωνιστεί άλλες επιχειρήσεις που αποφασίζουν μέσα σε δευτερόλεπτα και η ίδια είναι αναγκασμένη να πηγαίνει με τον αραμπά. Τέταρτον, απολιγνιτοποίηση, καθώς ιδιαίτερα οι παλιές λιγνιτικές μονάδες κοστίζουν ακριβότερα στη ΔΕΗ λειτουργούσες, από ότι αν έκλειναν και πληρωνόντουσαν με τα ίδια χρήματα οι εργαζόμενοι. Πέμπτον, ένα άνοιγμα της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένους. Αυτά είναι τα οποία επισημάναμε από την πλευρά της κυβέρνησης στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και σημειώσαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο μαζί τους προκειμένου να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους εργαζομένους, διότι η διάσωση της επιχείρησης αφορά πρωτίστως τους εργαζόμενους . Στο πλαίσιο αυτό, και επειδή το θέμα της απολιγνιτοποίησης πρέπει να το δούμε σοβαρά και συλλογικά, προγραμματίζουμε μια επίσκεψη στη δυτική Μακεδονία πρώτα και στη Μεγαλόπολη στη συνέχεια, μαζί με τους τοπικούς φορείς και με τους εργαζόμενους για το ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα».

Κληθείς να απαντήσει στο αν έχει τεθεί θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών, ο υπουργός σημείωσε ότι: «Δεν έχουμε ξεκινήσει επισήμως συζητήσεις. Η κυβέρνηση έχει την ατζέντα την οποία σας παρουσίασα, που είναι πολύ σαφής, και θεωρούμε ότι είναι μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή ατζέντα, που υπηρετεί τη ΔΕΗ, υπηρετεί συνολικά την αγορά ενέργειας και υπηρετεί και την εθνική οικονομία. Έχω επισημάνει- και το λέω και εδώ και στις Βρυξέλλες- ότι πρώτον χωρίς τη ΔΕΗ δεν υπάρχει ελληνική οικονομία και δεύτερον, επισημαίνω και προς την κατεύθυνση της ΔΕΗ ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε δύο βασικές παραμέτρους. Τις διεθνείς συμφωνίες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που οδηγούν στη σταδιακή απολιγνιτοποίηση, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που οδηγεί, και στην περίπτωση της Ελλάδας, στο λεγόμενο target model, μια απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το Υπουργείο είναι εδώ με ξεκάθαρες απόψεις, σύγχρονες και ευρωπαϊκές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider