Φορείς της αγοράς: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορείς της αγοράς: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα
Στον κλάδο των πρατηρίων λειτουργεί ο ανταγωνισμός, ο οποίος μπορεί να απορροφήσει μερικώς τις πιέσεις. Χθες, Δευτέρα τα πρατήρια απορρόφησαν αυξήσεις της τάξης του 1 με 1,5 λεπτών.

Ανεπαίσθητες θα είναι οι αυξήσεις στα καύσιμα, καθώς μέρος αυτών θα απορροφηθεί από την αγορά, ενώ για την ώρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για αλυσιδωτές επιπτώσεις της ανόδου που κατέγραψε η διεθνής τιμή του πετρελαίου, μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις του πετρελαϊκού κολοσσού, Aramco, στη Σαουδική Αραβία, εκτιμούν αξιωματούχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και φορείς της αγοράς.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κ. Αλεξάνδρας Σδούκου καθώς και εκπροσώπων των εταιρειών διύλισης, του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και των βενζινοπωλών εξετάστηκαν οι πιθανές συνέπειες της ανόδου της τιμής του πετρελαίου στην ελληνική αγορά. Το συμπέρασμα που προέκυψε κατά τη σύσκεψη είναι ότι στον κλάδο των πρατηρίων λειτουργεί ο ανταγωνισμός, ο οποίος μπορεί να απορροφήσει μερικώς τις πιέσεις και προς ενίσχυση τούτου αναφέρθηκε ότι τα πρατήρια χθες απορρόφησαν αυξήσεις της τάξης των 1 με 1,5 λεπτό.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Θωμάς, «όλοι οι φορείς της αγοράς μετέφεραν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς ήδη πολλά από τα πρατήρια απορρόφησαν την μικρή αύξηση των τιμών χονδρεμπορικής και ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Δεν υφίστανται προβλήματα προμήθειας. Τα αποθέματα είναι επαρκή, τα δε ελληνικά διυλιστήρια είναι ευέλικτα καθώς μπορούν να αγοράσουν και να επεξεργαστούν πετρέλαιο από διάφορες πηγές».

Ο υφυπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι για να υπάρξει μακροοικονομική επίπτωση από την άνοδο των τιμών πρέπει οι υψηλές τιμές να παγιωθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υπενθύμισε δε ότι οι τρέχουσες τιμές του μαύρου χρυσού είναι χαμηλότερες από αυτές της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου 2019 και πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2018. Πρόσθεσε επίσης ότι οι διεθνείς τιμές δεν «περνάνε» στις τιμές καταναλωτή αυθαίρετα, αλλά στη βάση συγκεκριμένης φόρμουλας, κατά την οποία απαιτούνται τέσσερις μέρες για να «φανούν» στα πρατήρια οι διεθνείς τιμές. Επομένως, αν συνεχιστεί η τάση αποκλιμάκωσης που παρατηρείται σήμερα, θα είναι πρώιμο να γίνεται λόγος για αυξήσεις.

«Είχαμε μια ουσιαστική συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου, όπου αναλύσαμε τα διεθνή γεγονότα», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το καταναλωτικό κοινό ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι έξω, οι έλεγχοι συνεχίζονται, δεν έχει παρατηρηθεί κανένα σημείο κερδοσκοπίας. Ακόμα και αν υπάρξει μια μικρή απόκλιση της τάξης των 1-3 λεπτών, αυτή θα απορροφηθεί. Όμως, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε αλλαγή στο κλίμα».

Ακόμη, αναφέρθηκε ότι η φόρμουλα καθορισμού των τιμών είναι αυτόματη και βασίζεται στις διακυμάνσεις των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Επομένως, είναι πρόωρο να μιλάμε για μόνιμη επίπτωση, εκτίμησε σχετικά. Κατ' επέκταση, δεν τίθεται κανένα θέμα από πλευράς προμήθειας και υπογράμμισε ότι τα ελληνικά διυλιστήρια είναι αρκετά ευέλικτα ώστε να μπορούν να προμηθευτούν καύσιμο από διάφορες πηγές.

«Χρειάζεται ψυχραιμία, τις τελευταίες ώρες ακούμε υπερβολικά πράγματα», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος, όπως είπε, στις εκτιμήσεις ότι εξαιτίας του γεγονότος στη Σαουδική Αραβία το πετρέλαιο θέρμανσης θα πάει στα ύψη. «Τις τελευταίες ώρες», πρόσθεσε, «βλέπουμε αποκλιμάκωση. Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι αύριο και μεθαύριο μπορεί οι τιμές στα πρατήρια να είναι λίγο υψηλότερα, αλλά η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, η αύξηση που παρατηρήθηκε το τελευταίο διήμερο «ήταν μια φυσιολογική αύξηση. Δεν ήταν καμία τρομακτική αύξηση. Τον προηγούμενο μήνα το πετρέλαιο είχε σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο και κανένας δεν είχε ασχοληθεί. Βέβαια οι μηχανισμοί της αγοράς και του υπουργείου καλώς ενεργοποιήθηκαν προκειμένου να είμαστε σε ετοιμότητα και προκειμένου να δοθεί σήμα στην αγορά (και σε όσους σκοπεύουν να αισχροκερδήσουν εις βάρος των καταναλωτών) ότι η κατάσταση είναι υπό παρακολούθηση. Αν το πετρέλαιο εξακολουθήσει να καταγράφει άνοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσουμε τότε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider