Το καλοκαίρι «ζέστανε» τον κλάδο των καυσίμων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το καλοκαίρι «ζέστανε» τον κλάδο των καυσίμων
Σε σχετικά καλά επίπεδα κινήθηκε η αγορά των καυσίμων το καλοκαίρι.

Σε σχετικά καλά επίπεδα κινήθηκε η αγορά των καυσίμων το καλοκαίρι λαμβάνοντας ως μήνα αναφοράς τον Ιούλιο, όπου όπως φαίνεται οι Έλληνες κινήθηκαν περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση του τουρισμού, η καλοκαιρία, οι ανάγκες κίνησης των εποχικών επαγγελμάτων αλλά και η καλή ψυχολογία της αγοράς συντέλεσαν στην άνοδο της ζήτησης τόσο για τη βενζίνη όσο και για το πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, τον Ιούλιο η κατανάλωση βενζίνης κατέγραψε άνοδο κατά 2,8% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018, το ντήζελ κίνησης κατά 6,4% ενώ συνολικά η αγορά κατέγραψε άνοδο 4,6%.

Ωστόσο, τα καύσιμα έδωσαν μόνο μια πρόσκαιρη ανάσα στον κλάδο εμπορίας καυσίμων καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του επταμήνου, η αγορά κατέγραψε άνοδο κατά 4% αλλά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ντήζελ θέρμανσης το οποίο σημείωσε άνοδο κατά 24,8%. Από την άλλη, η βενζίνη κατέγραψε πτώση κατά 1,2% ενώ το ντήζελ κίνησης άνοδο κατά 2%.

Αν και η καλοκαιρία συνεχίζεται και η έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης φαντάζει ακόμη αρκετά μακρινή, παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να θεωρούν ότι η φορολογία και οι υψηλές τιμές λειτουργού αποτρεπτικά στην κατανάλωση. «Δεν γίνεται να προσβλέπουμε πάντα σε έναν ψυχρό χειμώνα. Ούτε να περιμένουμε πότε θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ειδικά σε μια εποχή όπου οι κεντρικές θερμάνσεις έχουν σφραγιστεί ενώ όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στο φυσικό αέριο», αναφέρει μιλώντας στο insider.gr παράγοντας της αγοράς.

Ο τρόπος τιμολόγησης των καυσίμων (με το 60% να αντιπροσωπεύει φόρους και επιβαρύνσεις) εξακολουθεί να προβληματίζει την αγορά ενώ η ίδια εικόνα υψηλών τιμών που επικρατούσε τους τελευταίους μήνες εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή για την αμόλυβδη 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 1,56 ευρώ ανά λίτρο στην Αττική ενώ ρεκόρ ακριβείας εξακολουθούν να καταγράφουν τα νησιά. Η τιμή στις Κυκλάδες ξεπερνά τα 1,8 ευρώ ενώ στα Δωδεκάνησα και στην Κεφαλονιά κυμαίνεται άνω των 1,7 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider