Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων σε όσες εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream- 2, η ρωσική εταιρεία Gazprom, ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη κατασκευασθεί 1739,4 χιλιόμετρα του υποθαλάσσιου αγωγού το οποίο αντιστοιχεί στο 71% του αγωγού.

Η εταιρεία Nord Stream 2 AG από την πλευρά της, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream- 2, ανακοίνωσε με αφορμή το νομοσχέδιο, ότι όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού εξακολουθούν να τηρούν την δέσμευσή τους ότι θα ολοκληρώσουν τον αγωγό.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream- 2, είπε ότι πρόκειται για έναν ακόμη γύρο ρωσοφοβικών μέτρων, που συζητούνται χωρίς προς το παρόν να έχει ληφθεί απόφαση.

Η Ζαχάροβα ανάφερε ότι η Ουάσινγκτον από το 2011 έχει επιβάλει περισσότερες από 70 φορές κυρώσεις κατά της Μόσχας, «αλλά ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ούτε αυτή πέτυχαν τίποτα».

«Αυτό αφορά και την κατασκευή του αγωγού Nord Stream- 2. Ο αγωγός κατασκευάζεται ενάντια σε όλες τις απειλές, ενώ όσοι προτείνουν κυρώσεις γελοιοποιούνται, όταν δημόσια εμφανίζονται οι ίδιοι απρόθυμοι να συμμετάσχουν σ΄ αυτό το έργο ή να δώσουν σε άλλους την δυνατότητα να συμμετάσχουν σ' ένα επωφελές γι' αυτούς έργο» δήλωσε η Ζαχάροβα , χαρακτηρίζοντας την στάση τους ως ένδειξη δικής τους αδυναμίας.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας τάχθηκε προχθές υπέρ του νομοσχεδίου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream- 2.