Ανδριώτης: Την ακρωτηριασμένη ΔΕΗ θα την πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανδριώτης: Την ακρωτηριασμένη ΔΕΗ θα την πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός
Πώληση του 51% συν του management προτείνει η ΔΕΗ.

Έκκληση στην κυβέρνηση «να στηρίξει το εθνικό κεφάλαιο που λέγεται ΔΕΗ», έκανε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Ανδριώτης, μιλώντας την Τετάρτη από το βήμα του Economist. O κ. Ανδριώτης κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει η διοίκηση της ΔΕΗ στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, σημειώνοντας ότι την «ακρωτηριασμένη ΔΕΗ θα την πληρώσει ακριβά ολόκληρος ο ελληνικός λαός».

Αναφερόμενος στα σενάρια καταστροφολογίας, ο κ. Ανδριώτης σημείωσε ότι αυτά δεν ωφελούν. «Η ΔΕΗ δεν καταρρέει ούτε βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού ούτε αποτελεί συστημικό κίνδυνο. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα τα οποία είναι απολύτως διαχειρίσιμα. Υπάρχουν προοπτικές αρκεί να υπάρχει βοήθεια από την Πολιτεία.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι λειτουργικές ζημιές το β’ εξάμηνο του 2018 εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, των ΝΟΜΕ, της μείωσης των εσόδων λόγω της μείωσης του μεριδίου της αγοράς. Οι αιτίες προέρχονται από καθαρά εξωγενείς παράγοντες. Το 2018 έκανε επενδύσεις 750 εκατ. ευρώ και το 2019 θα κάνει 790 εκατ. ευρώ. Το ταμείο της δεν είναι άδειο». το 2018 και σήμερα το ταμείο της δεν είναι άδειο», τόνισε.

Ως προς το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ρεύματος ως μέτρο για την ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης, ο κ. Ανδριώτης επεσήμανε ότι «κατανοούμε ότι αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήθελαν να μετακυλιστεί το κόστος στους καταναλωτές. Αν είχε γίνει αυτό στο τέλος του 2018, αυτό θα επέτρεπε να εξασφαλίσουμε ομολογιακό δάνειο με ευνοϊκούς όρους. Το ουσιαστικό πρόβλημα που μετατρέπεται και σε πρόβλημα ολόκληρης της αγοράς αφορά στην αύξηση του κόστους που δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη. Η τιτλοποίηση και η εντατικοποίηση αναζήτησης οφειλών τελικών πελατών δεν μπορούν να αποτελέσουν μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος».

Κάνοντας μία πρόβλεψη για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, ανέφερε ότι το 2022 τα λειτουργικά κέρδη θα ξεπερνούν το 1 δις υπό τις προϋποθέσεις ότι θα κρατήσει τα περιουσιακά στοιχεία της και ότι θα αφεθεί να λειτουργήσει ως επιχείρηση χωρίς τα ασφυκτικά δεσμά του κράτους».

Γιατί δεν έγινε η αποεπένδυση

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ σχολίασε και την αποτυχία πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι «οι επενδυτές δεν προσήλθαν λόγω της πολιτικής συγκυρίας καθώς και των διαρθρωτικών μέτρων μείωσης του κόστους των μονάδων (σταθμός Μελίτης όπου η συμφωνία δεν έχει εφαρμοστεί, ΑΗΣ Μεγαλόπολης όπου το προσωπικό δεν έχει αποχωρήσει κλπ)».

Η πρόταση της ΔΕΗ για την πώληση

Η διοίκηση της ΔΕΗ αντιπροτείνει να πωληθεί το 51% της επιχείρησης μαζί με το management. Έτσι θεωρεί ότι θα μπορούσε να προχωρήσει η αποεπένδυση ενώ «θα έδινε στην εγχώρια βιομηχανία να επιλύσει το πρόβλημα ενεργειακού κόστους». Τέλος, η τωρινή διοίκηση της επιχείρησης εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην πώληση υδροηλεκτρικών. «Το μείγμα με υδροηλεκτρικά θα μηδενίσει την αξία των λιγνιτικών μονάδων και θα περιορίσει τον ανταγωνισμό. Τα υδροηλεκτρικά αντιστοιχούν μόνο στο 2% της αγοράς ενώ οι ανταγωνιστές έχουν αυτή τη στιγμή το 15% μέσω NOME και η αγορά δεν ανοίγει», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider