Στο «κόκκινο» η ρευστότητα της ΔΕΗ - Ποιες εναλλακτικές αναζητά η κυβέρνηση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» η ρευστότητα της ΔΕΗ - Ποιες εναλλακτικές αναζητά η κυβέρνηση
Η τιτλοποίηση των οφειλών δεν είναι αρκετή για να σώσει την ΔΕΗ.

Άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ αναζητά η κυβέρνηση εξετάζοντας δέσμη παρεμβάσεων, όπως είναι η απαίτηση των οφειλών από το Δημόσιο, η απόδοση του ποσού για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας του 2011, η μείωση της έκπτωση του 10% για τους συνεπείς πελάτες, ενώ κανείς μέχρι τώρα από το επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα που θα προκύψουν από την ήδη δρομολογημένη τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από Σεπτέμβριο δεν επαρκεί, ούτε «προλαβαίνει» να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δείχνει να υπολογίζει στα 195 εκτ. ευρώ από τα ΥΚΩ του 2011 και στα άλλα 200 περίπου εκατ. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο στην επιχείρηση. Για τις οφειλές του Δημοσίου θα πρέπει να υπάρξει σχετικό αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ώστε να δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίησή του.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αύξησης τιμολογίων της ΔΕΗ, αν και το νέο επιτελείο του υπουργείου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, πληροφορίες εμφανίζουν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να δέχεται εισηγήσεις για αύξηση των τιμολογίων, κάτι που όπως αναφέρουν πηγές, θα αποτελούσε μια ύστατη λύση.

Το ναυάγιο της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και η αδυναμία προσέλκυσης επενδυτών θολώνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της επιχείρησης. Το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να καταστρώσει το «σχέδιο διάσωσης» το οποίο θα παρουσιαστεί το επόμενο Σάββατο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider