Bloomberg: Η Μυτιληναίος κοιτά «μπροστά» από την ΔΕΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Μυτιληναίος κοιτά «μπροστά» από την ΔΕΠΑ
Η Ελλάδα διευρύνει την κατανάλωση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Νέες δυναμικές δημιουργεί στην αγορά ο όλο και μεγαλύτερο ρόλος που τείνει να διαδραματίσει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Η χώρα στρέφεται στο μεταβατικό αυτό καύσιμο προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και ένας ελληνικός όμιλος δείχνει να λαμβάνει ηγετική δράση.

Η Mυτιληναίος, η οποία εισήγαγε φέτος στην Ελλάδα αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, εκτιμά ότι η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και οι αυξημένες πωλήσεις σε τρίτους πελάτες θα την βοηθήσουν να επιτύχει το στόχο της.

«Το φυσικό αέριο είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της στρατηγικής του Μυτιληναίου στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της MNG Trading. «Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, αλλά έχει αναπτυξιακές προοπτικές», πρόσθεσε.

Η χώρα είναι απομονωμένη από το κύριο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, λαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία που διασχίζει τη Βουλγαρία καθώς και υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία η οποία έχει σύμβαση με την ΔΕΠΑ (και διαρκεί μέχρι το 2021).

Ο κ. Κανελλόπουλος εκτιμά ότι δεδομένου ότι ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής αντιπροσωπεύει τα 2/3 της κατανάλωσης, η κατανάλωση αερίου αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας των χαμηλών τιμών του καυσίμου αλλά και του αυξανόμενου κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν οι λιγότερο κερδοφόρες λιγνιτικές μονάδες.

Η Μυτιληναίος είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος ηλεκτροπαραγωγός ο οποίος στέκεται απέναντι στη ΔΕΗ που παράγει σχεδόν τα 2/3 των αναγκών της χώρας.

Η Ελλάδα διευρύνει την κατανάλωση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την εξάρτηση από τον άνθρακα, ο οποίος σήμερα παρέχει το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας για εγχώρια κατανάλωση ενώ μόλις πριν από μια δεκαετία συνέβαλε κατά 55%, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το BloombergNEF. Τα εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο παρήγαγαν σχεδόν το 30% της ενέργειας το 2017, δηλαδή πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία.

Η Μυτιληναίος κατέχει σήμερα 32% μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου έναντι 45% που κατέχει η κρατική ΔΕΠΑ, η οποία έχει προγραμματιστεί να ιδιωτικοποιηθεί και έχει "ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο", δήλωσε οκ. Κανελλόπουλος. Αυτό το έτος θα είναι το πρώτο έτος όπου η εταιρεία θα πουλήσει "σημαντικά ποσά" φυσικού αερίου σε τρίτους με τα έσοδα από τέτοιες πωλήσεις να ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια ευρώ (111 εκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του 2019 από λιγότερο από 20 εκατομμύρια ευρώ 2018, είπε.

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε το 2018 επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Ελλάδα με συνολική χωρητικότητα 750 μεγαβάτ.

Το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο γέφυρα στην πορεία προς την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα αυξηθεί γρήγορα μόλις υπάρξει βελτιωμένη τεχνολογία για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider