ΔΕΗ: Ακόμη πιο μακριά πάει η πώληση των μονάδων 

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Ακόμη πιο μακριά πάει η πώληση των μονάδων 
Με την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, η πώληση μπορεί να τεθεί σε μια εντελώς νέα βάση.

Από αναβολή σε αναβολή τείνει να πάει η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, μία από τις πιο πολυσυζητημένες αποκρατικοποιήσεις, η οποία έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης. Θεωρητικά, το επόμενο βήμα για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουλίου οπότε και αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Ωστόσο, το τοπίο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο καθώς θα βρισκόμαστε μία εβδομάδα μετά από τις εκλογές και η φάση πολιτικής ρευστότητας σίγουρα δεν θα μπορούσε να ευνοήσει την εξέλιξη μιας πώλησης, η οποία έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια και μάλιστα υπό το άγρυπνο βλέμμα της Κομισιόν. Με την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, η πώληση μπορεί να τεθεί σε μια εντελώς νέα βάση, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η DG Comp η οποία ακόμη δεν έχει αποφανθεί ούτε καν για την μετάθεση της ημερομηνίας για τις 15 Ιουλίου.

Αν οι Βρυξέλλες σκληρύνουν τη στάση τους μπορεί αυτό να ασκήσει πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει την πώληση με συνοπτικές διαδικασίες με το ίδιο πλάνο ή με ένα νέο δικό της πλάνο το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να περιλαμβάνει και την πώληση των υδροηλεκτρικών. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί καθώς υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες όπως είναι η έγκριση για τα ΑΔΙ (ούτε σε αυτό έχουν απαντήσει οι Βρυξέλλες) και σειρά άλλων θεμάτων τα οποία «μπαίνουν στον πάγο» για έναν μήνα.

Προχωρούν οι συζητήσεις με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων

Ωστόσο, το στρατηγικό πλάνο της επιχείρησης προχωρά κανονικά. Η ΔΕΗ εξακολουθεί να βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (όπως π.χ ο Κωτσόβολος) προκειμένου να διαθέτει πακέτα φυσικού αερίου και ρεύματος ενώ όπως διευκρίνισε η διοίκηση της εταιρείας δεν θα εξυπηρετούνται οι πληρωμές λογαριασμών στα ταμεία των εν λόγω αλυσίδων. Μάλιστα, η ΔΕΗ δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να διευρυνθούν τα σημεία πληρωμής καθώς σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει μόνο το 17% των καταναλωτών πληρώνει στα ταμεία.

Με αναδρομική ισχύ η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στους λογαριασμούς

Με αναδρομική ισχύ και για όλο το μήνα θα εφαρμοστεί τελικά η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόθεση ήταν το μέρος της κατανάλωσης που έγινε πριν από τη μείωση του ΦΠΑ θα υπολογιστεί με συντελεστή 13% και το υπόλοιπο που έγινε μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων να επιβαρυνθεί με 6%.

Η εταιρεία εκτιμά ότι το ετήσιο όφελος για τα νοικοκυριά από τη μείωση του ΦΠΑ θα είναι πάνω από 50 ευρώ ενώ θετικά ανταποκρίνονται σύμφωνα με πληροφορίες οι καταναλωτές και στην έκπτωση συνέπειας η οποία μειώθηκε από το 15% στο 10%. Όπως αναφέρει πηγή της επιχείρησης, η έκπτωση υπάρχει ούτως ή άλλως και οι καταναλωτές εξακολουθούν να την θεωρούν ως κίνητρο για την έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider