Εμίρης (Alpha Bank): Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη Ναυτιλία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμίρης (Alpha Bank): Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη Ναυτιλία
«Πρωταρχικό μέλημα δεν είναι ποιος είναι ο επενδυτής, αλλά αυτό καθαυτό το έργο».

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών για τη Ναυτιλία στο νέο περιβάλλον όπου τα λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα επιβάλλουν νέες επενδύσεις σε πλοία και κοστοβόρες μετατροπές, αλλά και στις γενικότερες τάσεις στο χώρο της ενέργειας και των σχετικών επενδύσεων αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Εμίρης, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Private and Investment Banking μιλώντας σε ημερίδα για τα καύσιμα, τη Ναυτιλία και την Ενέργεια που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Ο ρόλος των τραπεζών όπως σημείωσε συμπεριλαμβάνει τα εξής :

  • να βοηθήσουν την ελληνική ναυτιλία (οι τράπεζες συγκαταλεγόμαστε στους 40 μεγαλύτερους χρηματοδότες της ναυτιλίας) στη μετάβασή τους σε συστήματα καυσίμων τα οποία είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον
  • να χρηματοδοτήσουν τις υποδομές όπως είναι τα λιμάνια
  • να χρηματοδοτήσουν τα πλοία που θα μεταφέρουν LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)
  • να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στο χώρο της Ενέργειας

«Οι ελληνικές τράπεζες στις χρηματοδοτήσεις πλοίων μεταφοράς LNG έχουν ακόμα περιορισμένο ρόλο. Μιλάμε για σημαντικότατες επενδύσεις σε μέγεθος. Το κόστος μπορεί να ανέρχεται περί τα 200 εκατ. δολάρια ανά πλοίο, ενώ η μέση απαιτούμενη χρηματοδότηση υπολογίζεται σε 120-130 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά για αυτού του είδους τις χρηματοδοτήσεις διότι τόσο λόγω των απαιτούμενων κεφαλαίων όσο και της υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης των ναυλωτών απαιτείται ανταγωνιστική χρηματοδότηση. Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια, με δεδομένο οτι οι μελέτες δείχνουν περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα πλοίων μεταφοράς LNG σε συνδυασμό με τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας του τραπεζικού συστήματος, θα παίξουμε σημαντικότερο ρόλο», σημείωσε ο κ. Εμίρης.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη στον κλάδο φαίνεται να υποστηρίζεται από την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου (πχ Αυστραλία και ΗΠΑ), σε συνδυασμό με τις διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της ΝΑ Ασίας που καλύπτονται πλέον σε αυξημένο βαθμό από φυσικό αέριο αντί του άνθρακα.

Ως προς τα scrubbers, η εμπειρία δείχνει ότι δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί σε μεγάλο ποσοστό της ναυτιλίας (είναι της τάξεως 5%-10%) και προς αυτήν την κατεύθυνση αναπτύσσεται ένα νέο προϊόν, το scrubber financing. Ως τράπεζες συμμετέχουμε σε αυτό το χώρο, δίνουμε χρηματοδότηση (και σε συνδυασμό με τους ναυλωτές).

Ένας άλλος χώρος στον οποίο παίζουμε δυναμικά είναι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης λιμενικών και ενεργειακών υποδομών κάτι το οποίο είναι «το ψωμοτύρι μας».

Τέλος, ο κ. Εμίρης σημείωσε ότι «σαν τράπεζες χρηματοδοτούμε τα έργα στο χώρο της ενέργειας με την μορφή του project financing. Πρωταρχικό μέλημα δεν είναι ποιος είναι ο επενδυτής, αλλά αυτό καθαυτό το έργο. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές έχουν περιορισμένη εγγύηση από τον μέτοχο και χτίζονται γύρω από τις ειδικές ανάγκες του έργου και αυτό μας δίνει μεγάλη ευελιξία στη χρηματοδότηση έργων με ξένους επενδυτές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider