Περιστέρης: Η γραφειοκρατία προκαλεί προβλήματα στις ελληνικές επενδύσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιστέρης: Η γραφειοκρατία προκαλεί προβλήματα στις ελληνικές επενδύσεις
«Σε κάθε χώρα που βγαίνει από μεγάλη κρίση πρέπει πρώτα να επενδύσουν οι εγχώριες εταιρείες, ώστε να παρακινηθούν και οι αλλοδαπές», τόνισε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές για μεγάλες επενδύσεις, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist για τις υποδομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι οι ελληνικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ξένους ομίλους, κυρίως λόγω γραφειοκρατικής συμπεριφοράς τομέων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Για ένα επενδυτικό πρόγραμμα σε ένα νησί, μια ελληνική εταιρεία μπορεί να έχει καταθέσει γραπτή πρόταση εδώ και τρία χρόνια χωρίς να λάβει καμία απάντηση. Έρχεται μια ξένη εταιρεία, προτείνει αντίστοιχη λύση με μηδέν εγχώρια προστιθέμενη αξία και το υπουργείο πανηγυρίζει επικοινωνιακά», τόνισε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

«Σε κάθε χώρα που βγαίνει από μεγάλη κρίση πρέπει πρώτα να επενδύσουν οι εγχώριες εταιρείες, ώστε να παρακινηθούν και οι αλλοδαπές», σημείωσε ο ίδιος επισημαίνοντας πως ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επένδυσε στα χρόνια της κρίσης περί τα 1,5 δισ. ευρώ.

«Θα πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες μας, εγχώριοι και Ευρωπαίοι, την διαπίστωση που έχει κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει εξηγήσει ότι για να προωθηθούν οι επενδύσεις σε μια χώρα πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να κινητοποιηθούν οι εγχώριοι επιχειρηματίες», τόνισε ο κ. Περιστέρης προσθέτοντας ότι με την κινητοποίησή τους, η ανάπτυξη στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, με επίκεντρο τις υποδομές οι οποίες έχουν και έναν εξαιρετικά υψηλό πολλαπλασιαστή, περίπου 1,8, «μπορεί να εκπλήξει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους».

Ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι οι προοπτικές της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα των υποδομών είναι πολύ καλές και ειδικά στον τομέα της ενέργειας όπου η χώρα μας έχει από τα καλύτερα αιολικά δυναμικά στην περιοχή. «Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η Ελλάδα πρέπει να πάει πιο γρήγορα π.χ. με επενδύσεις στην αντλησιοταμίευση και τα μεγάλα έργα διασύνδεσης», τόνισε.

Ακόμη ο κ. Περιστέρης εκτίμησε πως κακώς δεν προχώρησε μαζί με τη διασύνδεση της Κρήτης και η διασύνδεση των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου, γιατί θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Οι ΑΠΕ, η αποθήκευση ενέργειας με τεχνολογίες όπως η αντλησιοταμίευση και οι διασυνδέσεις, κατά τον επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτελούν ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, με συνολικές επενδύσεις άνω των 8 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, που θα προσθέτουν μιάμιση μονάδα στο ΑΕΠ ετησίως.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει από καθαρός εισαγωγέας ενέργειας από καταβολής του ελληνικού κράτους να γίνει καθαρός εξαγωγέας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider