ΔΕΗ: Ζυμώσεις στο παρά πέντε για να προχωρήσει η πώληση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Ζυμώσεις στο παρά πέντε για να προχωρήσει η πώληση
Η ΔΕΗ προσδοκά να έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μέχρι τις 5-8 Μαΐου.

Προσπάθειες να αρθούν τα εμπόδια τα οποία φράσσουν την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ γίνονται από όλες τις πλευρές, λίγο προτού εκπνεύσουν οι προθεσμίες που έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση της ΔΕΗ για την ανακήρυξη των προτιμώμενων επενδυτών. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν αρκετά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά αρχής γενομένης από τον μηχανισμό επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ), ένα θέμα για το οποίο η Κομισιόν δεν έχει απαντήσει τι θα ισχύει τελικά, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση έχει ήδη προκοινοποιηθεί και προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ. Πρόκειται για μία παράμετρο η οποία λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους υποψήφιους επενδυτές.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας και στη διαφωνία της ΔΕΗ με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το ορυχείο ως προς τους όρους της παραχώρησης και τη σχέση εκμετάλλευσης.

Όπως ανέφερε μιλώντας την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης,ύστερα από διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος «φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών για το ορυχείο της Αχλάδας και επομένως αυτό δεν θα επιφέρει καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα της πώλησης.

Δεύτερον, σε ότι αφορά την τροφοδοσία της μονάδας της Μελίτης με σταθερό (και οικονομικό) τρόπο. Για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας», ενώ ρόλο «μεσολαβητή» έχει αναλάβει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά στο επίμαχο θέμα της πρόβλεψης μηχανισμού επιμερισμού κινδύνου στη σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA). Όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, στο SPA δεν θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη, δηλαδή δεν θα υπάρχει κάποια αναφορά για συμμετοχή με συγκεκριμένο ποσοστό της ΔΕΗ στα κέρδη και τις ζημίες των μονάδων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πάντως, το υπουργείο θεωρεί ότι το κλίμα παραμένει θετικό, κάτι που υποστήριξε και δημοσίως πριν από λίγες ημέρες και ο κ. Σταθάκης ο οποίος δήλωσε ότι ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα έχει αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του μήνα και ήδη έχει εκδηλωθεί ισχυρότερο ενδιαφέρον από την προηγούμενη φορά.

Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη αυτή προσπάθεια πώλησης των μονάδων φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν τα ακόλουθα έξι ενδιαφερόμενα μέρη:

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)

2. CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL Co LTD

3. SEV.EN ENERGY AG – INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (CONSORTIUM)

4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

5. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιχείρηση προσδοκά να έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μέχρι τις 5-8 Μαΐου και κατόπιν το SPA θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider