Γιατί δεν επιτυγχάνεται το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί δεν επιτυγχάνεται το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού
Οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς εξηγούν τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αγορά ηλεκτρισμού έχει απελευθερωθεί αλλά κάθε άλλο παρά απελευθερωμένη είναι. Αυτή είναι η εκτίμηση των μεγάλων «παιχτών» της αγοράς ενέργειας οι οποίοι θεωρούν ότι η αγορά πάσχει από μία μόνιμη στρέβλωση την οποία ούτε το target model ούτε οι δημοπρασίες NOME μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Στο πλαίσιο του Power & Gas Supply Forum το οποίο διοργανώθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα, μεγάλοι εναλλακτικοί πάροχοι ένωσαν τις φωνές τους και τόνισαν ότι «ούτε η Πολιτεία ούτε ο δεσπόζων παίχτης (ΔΕΗ) θέλουν να ανοίξει η αγορά».

Μπενρουμπή (Protergia): Όλα καταλήγουν στο να μην χάσει η ΔΕΗ μερίδιο

Ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής της Protergia, ανέλυσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού σημειώνοντας ότι τόσο η Πολιτεία όσο και ο δεσπόζων παίκτης «κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ανοίξει η αγορά».

«Η ΔΕΗ δεν θέλει να ανοίξει η αγορά. Προτιμά να διαμαρτύρεται για τις ΝΟΜΕ κάνοντας έναν στρεβλό υπολογισμό. Η ΔΕΗ κάνει έκπτωση 15%. Δεν έχω ξαναδεί επιχείρηση να χάνει 300-400 εκατ. ευρώ το χρόνο και να κάνει εκπτώσεις. Όλα καταλήγουν στο να μην χάσει η ΔΕΗ μερίδιο».

Αναφερόμενος στη συμβολή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ στο άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Μπενρουμπή σημείωσε ότι «εάν άνοιξε η αγορά στο 20%, αυτό έγινε χάρη στα ΝΟΜΕ. Οι δημοπρασίες επετέλεσαν κάποιον σκοπό σε ένα περιορισμένο ποσοστό. Δεν τον επετέλεσαν άμεσα δίνοντας φθηνή ενέργεια στον προμηθευτή. Έδωσαν φθηνή ενέργεια για εξαγωγές οι οποίες επιδότησαν τους προμηθευτές και μπόρεσαν να στηριχθούν. Η αγορά δεν ανοίγει γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην παραγωγή επομένως δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στην παροχή. Είναι αδύνατον να μπορείς να ανταγωνιστείς έναν δεσπόζοντα παίχτη ο οποίος πουλά με τρόπο που δεν καλύπτει τα κόστη του. Αν ο βασικός ανταγωνιστής δουλεύει επί ζημία, τι είδους ανταγωνισμό να κάνεις; », επεσήμανε ο κ. Μπενρουμπή.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο γενικός διευθυντής της Protergia σημείωσε ότι «οι αγορές είναι ένας μεγάλος άγνωστος. Αν υπάρχει μια αγορά όπου δεν υπάρχει ρευστότητα, όπου δεν βελτιστοποιεί ο δεσπόζων παίχτης την οικονομική του θέση (και παράγει από αντιοικονομικά εργοστάσια όπως είναι το Αμύνταιο), εάν η ΔΕΗ δεν κατορθώσει με καθαρά τεχνοοικονομικά κριτήρια να μην είναι ζημιογόνα, η αγορά δεν θα φτιάξει ποτέ», δήλωσε ο κ. Μπενρουμπή.

Ζαχαριάδης (Elpedison): Γιατί οι τιμές παραμένουν υψηλές

Στο θέμα των τιμών της αγοράς ηλεκτρισμού αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Elpedison, Νίκος Ζαχαριάδης.

«Όσον αφορά στις τιμές εμείς καλούμαστε να μεταφέρουμε εκτός των άλλων την πρώτη ύλη στο εργοστάσιο και μετά να φθάσει το ρεύμα στον καταναλωτή. Το συνολικό μεταφορικό κόστος του φυσικού αερίου κα του ρεύματος ανέρχεται σε 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ θα έπρεπε να είναι κάτω από 20 ευρώ. Στα ΥΚΩ είμαστε στα 23 ευρώ ενώ θα έπρεπε να είμαστε στα 7 ευρώ. Διαφωνώ ότι τα ΝΟΜΕ δεν πέτυχαν. Το ΝΟΜΕ όμως εφαρμόστηκαν με τρόπο στρεβλό και έχουμε επιβάρυνση συν 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.Οι ρευματοκλοπές κοστίζουν 7 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ έπρεπε να είναι γύρω στα 3 ευρώ. Ακόμη, παράγουμε ρεύμα σε εργοστάσια τα οποία δεν είναι και τόσο παραγωγικά και αυτό κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα», σημείωσε.

Ο κ. Ζαχαριάδης έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα του ανοίγματος της αγοράς σημειώνοντας ότι «πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το Δημόσιο θα προκαταβάλει στη ΔΕΗ. Αυτό δεν είναι κλείσιμο της αγοράς; Και είναι παράνομο. Ποιός είπε ότι ένας δημόσιος οργανισμός θα πρέπει να κάνει ανάθεση χωρίς διαγωνισμό;».

Κούβαρης (ΗΡΩΝ): Η αγορά είναι σχεδιασμένη με σκοπό να μην ανοίγει με καμία κυβέρνηση

«Η δική μας αγορά είναι μια καλοσχεδιασμένη αγορά με σκοπό να μην ανοίγει με καμιά κυβέρνηση. Η αγορά προμήθειας είναι εντελώς κλειστή», δήλωσε μιλώντας για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας ΗΡΩΝ, Γιώργος Κούβαρης. Αναφερόμενος στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ σημείωσε ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο μέτρο και πώς θα τερματίσει ενώ σχολιάζοντας το σχεδιασμό της νέας αγοράς εκτίμησε ότι: «Η αγορά θέλει σταθερότητα. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αλλά το να προσαρμοστούμε δεν είναι δύσκολο. Οι αγορές σχεδιάζονται και μετά υλοποιούνται. Ελπίζω η νέα ενεργειακή αγορά να έχει σχεδιαστεί καλύτερα».

Νίκου (Volterra): Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με τους καταναλωτές την ίδια γλώσσα

Στο θέμα της προσέγγισης των πελατών αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Volterra, Πάνος Νίκου σημειώνοντας ότι «η ελεύθερη επιλογή προμηθευτή ήταν κάτι πολύ ξαφνικό για τα ελληνικά δεδομένα καθώς πρόκειται για μία χώρα η οποία από το 1950 έχει γαλουχηθεί να έχει έναν προμηθευτή. Έπρεπε όλοι εμείς οι καινούριοι να μπορέσουμε να εξηγήσουμε πράγματα τα οποία δεν ήταν κατανοητά. Έπρεπε να αρχίσουμε να μιλάμε με τους καταναλωτές την ίδια γλώσσα. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Χρειάζεται προσοχή. Το εμπόριο έχει κινδύνους. Δεν είναι σταθερό το πλαίσιο λειτουργίας. Η αγορά, όπως είναι διατεταγμένη τώρα, θέλει χρηματοδότηση. Πώς θα χρηματοδοτηθεί όμως όταν υπάρχει μεγάλος ετεροχρονισμός ;Εμείς πρέπει να πληρώνουμε προτού να πληρωθούμε. Ο καταναλωτής πρέπει όταν παίρνει λογαριασμό να ξέρει ότι αυτό που πληρώνει έχει κόστος (κεφάλαια, ανθρώπινο δυναμικό κλπ).

Εμείς θέλουμε τον δεσπόζοντα προμηθευτή. Αλίμονο αν δεν υπήρχε η ΔΕΗ. Αλλά πρέπει ο καθένας να έχει το ρόλο του».

Ανδριώτης (ΔΕΗ): Όλοι θέλουν την ΔΕΗ αλλά αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα υπάρχει η ΔΕΗ

Στη ζημιά που προκαλούν στη ΔΕΗ οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Ανδριώτης. «Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής αυτός ο μηχανισμός έχει αποτύχει. Άρα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους ανοίγματος της αγοράς», σημείωσε και αναλύοντας το μέτρο τόνισε ότι:

«Η αγορά δεν ανοίγει γιατί ήδη σήμερα η ΔΕΗ σήμερα υποχρεώνεται να δημοπρατεί μέσω ΝΟΜΕ 14 τεραβατώρες που είναι σχεδόν το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Αυτή την παραγωγή τη δίνει σε τιμές χαμηλότερες του. Όλοι θέλουν την ΔΕΗ αλλά αν αφήσουμε το φαύλο κύκλο να λειτουργεί για λίγα χρόνια ακόμη φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει η ΔΕΗ. Διότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και πρέπει να έχει κέρδος. Πρέπει να μην αυξάνει τα τιμολόγια, να κάνει έκπτωση κλπ. Πριν από το 2015 είχαμε κάθε χρόνο αύξηση στα τιμολόγια. Εκτιμάται ότι η αύξηση αυτή συνολικά έφθανε στα 600 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα τώρα λείπουν από τη ΔΕΗ και έτσι φθάνουμε στο σημείο η επιχείρηση να υποχρεώνεται να δίνει το 97% του παραγωγικού της δυναμικού κάτω του κόστους και να ευνοούνται τρίτοι με εξαγωγές. Για το 2018, η οικονομική ζημιά από τα ΝΟΜΕ ήταν 230 εκατ. ευρώ και αυτό αυξάνει κατά 2,5 ευρώ την τιμή χονδρικής για την μεγαβατώρα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η εφαρμογή ενός τέτοιου μηχανισμού προκαλώντας αρνητικές συνέπειες στην ελληνική αγορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider