Σε τρίτο επενδυτή το 25% του ΔΕΣΦΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τρίτο επενδυτή το 25% του ΔΕΣΦΑ

Κινήσεις απεμπλοκής για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ γίνονται το τελευταίο διάστημα με στόχο την άρση των επιφυλάξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταβίβαση της πλειοψηφίας (66%) των μετοχών της εταιρείας. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτει τις πιέσεις για θεαματικές αυξήσεις στα τέλη που εισπράττει η εταιρία.

Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε το 2013 με την υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση των μετοχών στην αζέρικη εταιρεία Socar έναντι 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας ενστάσεων που έχει προβάλει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρόταση που εξετάζεται για την άρση των επιφυλάξεων προβλέπει την μεταβίβαση του 17% των μετοχών από τη Socar σε τρίτο επενδυτή, ούτως ώστε το μερίδιο της αζέρικης πλευράς να μειωθεί στο 49%. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, δηλαδή ο τρίτος επενδυτής θα αποκτήσει το 25 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, η Socar θα περιοριστεί στο 41% και το Δημόσιο θα παραμείνει έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας με 34%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτονται οι προτάσεις για μεγάλες αυξήσεις (έφθαναν έως και 66%) στα τέλη διέλευσης από το δίκτυο του διαχειριστή. Τα τέλη θα προκύψουν με βάση το σχετικό κανονισμό και με γνώμονα η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε λογικά επίπεδα, κάτω από 10%.

Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές στη διοίκηση της εταιρίας, με την αντικατάσταση του προέδρου Αντώνη Νάτσικα από τον Σωτήρη Νίκα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider