Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη
Το επόμενο βήμα αφορά στην  υποβολή των συμβάσεων για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπεγράφη τη Δευτέρα η υπουργική απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το επόμενο βήμα αφορά στην υποβολή των συμβάσεων για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή τους και η κατάθεση των κειμένων στη Βουλή για κύρωση.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι συμβάσεις θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή πριν από το τέλος του καλοκαιριού ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος)».

Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία των ερευνών στην επικράτεια και σημείωσε ότι:

Μένω έκπληκτος με την κριτική περί καθυστερήσεων. Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε μάλλον ατυχείς διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καταφέρνοντας να προσελκύσει ενδιαφέρον για μόνο 5 από τις 20 περιοχές. Εμείς ολοκληρώσαμε και επικυρώσαμε στη Βουλή τις συμβάσεις των παλιών διαγωνισμών. Τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες θα υπογράψουμε με τις εταιρείες τις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10 (Κυπαρισσάκος Κόλπος)».

Προχωρήσαμε, επίσης, σε νέο διαγωνισμό, για τις θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με ρυθμό-ρεκόρ, σε σχέση με οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία στη Μεσόγειο. Το αίτημα για παραχώρηση των περιοχών υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2017 και η μονογραφή των συμβάσεων έγινε ένα χρόνο μετά. Ας μην ξεχνάμε ότι η αντίστοιχη διαδικασία για το κοίτασμα στην Κύπρο ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. Εμείς ήδη έχουμε ολοκληρώσει την περιβαλλοντική μελέτη και πλέον οι συμβάσεις μπορούν να κατατεθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς εξέταση. Άρα ενδέχεται να τις φέρουμε προς κύρωση στη Βουλή ακόμα και πριν το καλοκαίρι – σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider