Απόβαση στην Κίνα κάνουν οι ενεργειακοί όμιλοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απόβαση στην Κίνα κάνουν οι ενεργειακοί όμιλοι
Ελκυστικό επενδυτικό προορισμό αποτελεί η λιανική καυσίμων στην Κίνα.

Μια πολλά υποσχόμενη αγορά φαίνεται να είναι η Κίνα όπως φαίνεται από την αυξανόμενη δραστηριότητα που αναπτύσσουν διεθνείς ενεργειακοί όμιλοι οι οποίο στοχεύουν στη λιανική αγορά καυσίμων. Η BP και η Shell επιβεβαιώνουν ότι η Κίνα αποτελεί έναν ελκυστικό «επιχειρηματικό προορισμό» παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην εγχώρια αγορά κυριαρχούν οι κρατικές επιχειρήσεις.

Μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές επιχειρήσεις διεκδικούν ένα κομμάτι από την πίτα στον τομέα λιανικής πώλησης βενζίνης, ο οποίος μετρά ήδη 100.000 σταθμούς. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία για την αγορά ενέργειας, ICIS China, από τα σχεδόν 100.000 πρατήρια καυσίμων σε εθνικό επίπεδο, περίπου τα 22.000 ανήκουν στην China National Petroleum Corp. ή στην PetroChina και άλλα 31.00 ανήκουν στην China Petroleum , την Chemical Corp, ή την Sinopec (η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης στον κόσμο).

Παράλληλα, ενώ περίπου τα 50.000 πρατήρια ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης, μόνο 3.100 ή 3.1% λειτουργούν σήμερα από ξένες εταιρείες, κυρίως κοινοπραξίες με την Sinopec ή PetroChina, και πωλούν προϊόντα από τους Κινέζους εταίρους τους ή τα διυλιστήρια κοινοπραξιών τους.

Παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι ενώ το μερίδιο των ξένων παικτών αναμένεται να σημειώσει αύξηση τα προσεχή χρόνια, ο τομέας λιανικής πώλησης καυσίμων στη χώρα, ο οποίος σήμερα κυριαρχείται από κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα διατηρήσει τα μερίδιά του αμετάβλητα βραχυπρόθεσμα.

«Οι κυρίαρχοι παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της CNPC και της Sinopec, οι οποίοι έχουν εμπειρία στη λειτουργία της βιομηχανίας αυτής, εξακολουθούν να έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά της Κίνας και θα θεωρήσουν τη θέση τους αδιαμφισβήτητη», δήλωσε ο Li Li, διευθυντής ερευνών ενέργειας στο ICIS της Κίνας.

Ωστόσο, σημειώνει ότι «καθώς η αγορά λιανικής πώλησης καυσίμων παραμένει κολοσσιαία, οι ξένοι παίκτες θα έχουν πιθανώς τη δική τους στρατηγική και θα βρουν περισσότερες τοποθεσίες σε παράκτιες πόλεις ή σε μεγάλες πόλεις των μεγάλων επαρχιών της χώρας».

Οι διεθνείς όμιλοι αναθεωρούν τη στρατηγική τους

Οι διεθνείς όμιλοι αναθεωρούν τη στρατηγική τους και υλοποιούν ή σκέφτονται να υλοποιήσουν νέες επενδύσεις στην Κίνα.

Η βρετανική ενεργειακή εταιρία BP άνοιξε πρόσφατα τον πρώτο πρατήριο καυσίμων στην επαρχία Σαντόνγκ, ενώ αρχίζει την προσπάθειά της για την κατασκευή 1.000 νέων σταθμών καυσίμων σε όλη την κινεζική επικράτεια, μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η επιχείρηση έχει συστήσει μία επιχειρηματική κοινοπραξία με την κινεζική ιδιωτική εταιρία διυλιστηρίων Shandong Dongming Petrochemical Group.

Το πρατήριο θα παρέχει επίσης, την δυνατότητα γρήγορης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The China Daily». Το 50% των νέων πρατηρίων θα λειτουργήσουν στις κινεζικές επαρχίες Σαντόνγκ, Χενάν και Χεμπέι.

Η δραστηριοποίηση της BP στην κινεζική αγορά, καταγράφεται μετά τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, για την ανάγκη άρσης των περιορισμών για τις ξένες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Κίνας.

Ομοίως η Royal Dutch Shell , αναμένεται να τριπλασιάσει τον αριθμό των πρατηρίων βενζίνης που διαθέτει στη χώρα στα 3.500 μέχρι το 2025. Μάλιστα, η Chen Cuiwei, πρόεδρος της Shell για τη λιανική στην Κίνα, δήλωσε ότι παρά τον έντονο ανταγωνισμό στον τομέα των βενζινάδικων της Κίνας, υπάρχει αρκετός χώρος για ανάπτυξη.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Fernando Vallina, πρόεδρο της ExxonMobil (China), αν και η εταιρεία δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει περισσότερα βενζινάδικα στην Κίνα, η άρση του ορίου των 30 θέσεων για τους διεθνείς λιανοπωλητές θα προσφέρει σίγουρα περισσότερες ευκαιρίες στην εταιρεία.

«Οι ξένες επιχειρήσεις, με την καλή τους φήμη και εμπειρία στη διαχείριση παγκοσμίως, θα έχουν θετικές προοπτικές για τη λιανική αγορά πετρελαίου της χώρας», δήλωσε σχετικά ο Li Li, διευθυντής ερευνών ενέργειας στο ICIS της Κίνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider