Ζερβός: Να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για την ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζερβός: Να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για την ΔΕΗ
Να καταργηθούν τα μέτρα των ΝΟΜΕ και της πώλησης ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ.

Τα μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ έχουν αποτύχει, όπως υποστηρίζει ο κ. Αρθούρος Ζερβός , ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΔΕΗ κατά την περίοδο 2009 -2015.

Σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους με αφορμή την επανακλογή του στη θέση του προέδρου του REN 21, ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με στόχο την προστασία της ΔΕΗ.

«Και οι δύο πλευρές, μακριά από εμμονές, πρέπει να βάλουν όλα τα θέματα στο τραπέζι για την κατάργηση των δύο μέτρων και τη δημιουργία ενός νέου οδικού χάρτη», επεσήμανε αναφερόμενος στην κυβέρνηση και την Κομισιόν. Όπως ανέφερε, μόνο από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η δημόσια επιχείρηση επιβαρύνθηκε με 300 εκατ. ευρώ το 2018 χωρίς να φαίνεται ότι θα πιάσει τον στόχο της μείωσης του μεριδίου κάτω από το 50% έως το τέλος του 2019. Αναφορικά με την πώληση, εκτίμησε ότι τελικά «η μικρή ΔΕΗ ήταν καλύτερη λύση από τις επιλογές που έγιναν στη συνέχεια και οι οποίες οδήγησαν τη ΔΕΗ σε πολύ δύσκολη θέση. Από την εκχώρηση του 30% οδηγούμαστε στην μείωση του μεριδίου κατά 50% και χωρίς αυτό να επιτυγχάνεται».

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι σήμερα η φθηνότερη επιλογή, γεγονός που πιστοποιείται από τις τιμές που διαμορφώνονται στους διαγωνισμούς για αιολικά και φωτοβολταϊκά που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε σύγκριση με τις τιμές στην ημερήσια αγορά ρεύματος.

Σημείωσε ακόμη ότι συμφέρει τους μεγάλους καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανία, εμπορικές αλυσίδες, κ.α.) είτε να επενδύσουν σε ΑΠΕ, είτε να υπογράψουν - όπως θα έχουν σύντομα την δυνατότητα - διμερή συμβόλαια με παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Το μοντέλο αυτό, σημείωσε ο κ. Ζερβός, ακολουθούν ήδη μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς την επίτευξη του στόχου για διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο το 2020 σε ποσοστό 20%. Υπογράμμισε δε ότι εκτός από την ηλεκτροπαραγωγή, χρειάζονται επενδύσεις σε διασυνδέσεις, έξυπνα δίκτυα, εξηλεκτρισμός των μεταφορών και της θέρμανσης των κτιρίων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το 2030 που έχει τοποθετηθεί στο 32%.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις διεθνώς, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα και την χώρα μας, ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ότι στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ συντελείται κοσμογονία με βασικά χαρακτηριστικά την πτώση του κόστους εγκατάστασης (πάνω από 80% στα φωτοβολταϊκά και 40% στα αιολικά σε σχέση με το 2010), την αύξηση των επενδύσεων (την τελευταία πενταετία πάνω από τα δύο τρίτα των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι ανανεώσιμες πηγές) και την αλλαγή του τρόπου υποστήριξης, από το μοντέλο των εγγυημένων τιμών προς την διεξαγωγή δημοπρασιών και, σε επόμενο στάδιο, στην απευθείας συμμετοχή στην αγορά όπως οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Οι δημοπρασίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση των τιμών για την "πράσινη" ενέργεια - είναι χαρακτηριστικό ότι σε ακραίες περιπτώσεις διαμορφώθηκαν τιμές της τάξης των 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για αιολικά πάρκα στη Σαουδική Αραβία και το Μεξικό.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ωστόσο ότι οι δημοπρασίες εγκυμονούν τον κίνδυνο να περιοριστεί η συμμετοχή των μικρομεσαίων ενεργειακών επιχειρήσεων στην αγορά των ΑΠΕ, προς όφελος των μεγάλων ομίλων που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider