Φωτοβολταϊκά στο διάστημα σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι Κινέζοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκά στο διάστημα σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι Κινέζοι
Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει ένα πειραματικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Τσονγκτσίνγκ.

Έναν διαστημικό ηλιακό σταθμό σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι Κινέζοι επιστήμονες, ο οποίος θα μπορεί να «αιχμαλωτίζει» την ηλιακή ακτινοβολία επτά ημέρες την εβδομάδα επί 24 ώρες.

Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει ένα πειραματικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Τσονγκτσίνγκ, σύμφωνα με το The Sydney Morning Herald το οποίο επικαλείται σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην China’s Science and Technology Daily.

Ο διαστημικός ηλιακός σταθμός, ο οποίος θα κινείται σε τροχιά που θα βρίσκεται 36.000 χιλιόμετρα από τη γη θα μπορούσε να προσφέρει «μια ανεξάντλητη πηγή καθαρής ενέργειας για τον άνθρωπο», σύμφωνα με τον Pang Zhihao, ερευνητή της Ακαδημίας Διαστήματος της Κίνας.

Αυτή η τεχνολογία ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να παράσχει αξιόπιστη ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και να έχει έξι φορές την ένταση των ηλιακών εκμεταλλεύσεων που λειτουργούν στη γη, λέει ο επιστήμονας.

Η Κίνα θα ξεκινήσει με την υλοποίηση μικρών ηλιακών σταθμών μεταξύ 2021 και 2025, ενώ ένα πιθανό επόμενο βήμα θα ήταν ένας μεγάλος σταθμός που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το 2030.

Η ενέργεια από το διαστημικό ηλιακό σταθμό θα μετατραπεί σε μικροκύματα ή ακτίνες λέιζερ που θα μεταφερθούν στη γη.

Ωστόσο, το έργο έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά προκειμένου να καταστεί μια πρακτική λύση. Το ένα είναι το βάρος ενός διαστημικού ηλιακού σταθμού, το οποίο θα είναι διπλάσιο από το βάρος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Το άλλο έχει να κάνει τα επίπεδα ασφάλειας των ακτίνων λέιζερ ή μικροκυμάτων που θα αποστέλλονται στη γη.

Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που μελετά τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί την ηλιακή ενέργεια στο διάστημα.

Η Caltech, για παράδειγμα, έχει το Space Solar Power Project, το οποίο έχει διερευνήσει τη χρήση των υπερσύγχρονων, πτυσσόμενων, 2D ενσωματωμένων στοιχείων. Η Caltech έχει αναπτύξει ένα σύστημα το το οποίο συλλέγει το ηλιακό φως, το μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια RF και στη συνέχεια μεταδίδει ασύρματα αυτή την ενέργεια σε μια κατευθυνόμενη ακτίνα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Caltech, η συλλογή ηλιακής ενέργειας στο διάστημα και η μετάδοση της ενέργειας ασύρματα στη Γη μέσω των μικροκυμάτων επιτρέπει τη διαθεσιμότητα της γήινης ενέργειας ανεξάρτητα από τον καιρό, την ώρα ή την ημέρα. Με βάση αυτή τη λογική, η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να είναι συνεχώς διαθέσιμη οπουδήποτε στη γη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider