Κάπρος: Πρέπει να λυθούν τα «ταμπού» στο «κλάσμα» της ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάπρος: Πρέπει να λυθούν τα «ταμπού» στο «κλάσμα» της ΔΕΗ
Παρουσιάστηκε η έκθεση του ΙΕΝΕ για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα.

Για έναν φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει η ΔΕΗ έκανε λόγο ο καθηγητής, Παντελής Κάπρος, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΙΕΝΕ για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα.

Ο κ. Κάπρος κάνοντας μια γενική εκτίμηση σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης, η Ελλάδα δεν έχει κάνει την στροφή που απαιτείται στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και όπως σημείωσε αυτή θα «έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερη».

Οι ξένοι επενδυτές δεν προτιμούν το ανταγωνιστικό κομμάτι της αγοράς, ανέφερε, και κάνοντας μια αποτίμηση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στάθηκε στην περίπτωση της ΔΕΗ και στη δυσκολία ανταπόκρισης της επιχείρησης στα νέα δεδομένα του μετασχηματισμού της αγοράς ενέργειας.

«Η ΔΕΗ έχει ένα υπερβάλλον κόστος και ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι ανελαστικό (πάγια, συντηρήσεις, μισθολογικό κόστος, νησιά, κοινωνικό τιμολόγιο κλπ). Αυτός είναι ο «αριθμητής» του κλάσματος και έχει βάρη. Από την άλλη, ο «παρονομαστής» αποτελείται από τις πωλούμενες κιλοβατώρες και κάθε μείωση του παρονομαστή επιβαρύνει τα καθαρά αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Κάπρος και εκτίμησε ότι αυτό το στοιχείο παρακωλύει τις επενδύσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΔΕΗ επιβαρύνεται και από την υποχρεωτική προσαρμογή της σε σχέση με τον ανταγωνισμό (δημοπρασίες ΝΟΜΕ), κάτι το οποίο οδηγεί σε αφαίμαξη των οικονομικών της ΔΕΗ και επιβαρύνει το «κλάσμα». Όπως εκτιμά εκεί έγκειται και το πρόβλημα της δυσκολίας στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων ενώ σημειώνει ότι όσο η επιχείρηση υποχρεώνεται να μειώσει το μερίδιο της αγοράς ενώ δεν έχει εξυγιανθεί τόσο επηρεάζονται αρνητικά οι προσδοκίες από τις οποίες εξαρτώνται οι επενδύσεις.

Ως λύση για το πρόβλημα προέβαλε ο κ. Κάπρος την αναδιάρθρωση της λογικής με την οποία έχει στηθεί η ΔΕΝ σημειώνοντας ότι πρέπει να «λυθούν τα ταμπού του κλάσματος της ΔΕΗ». Όπως επεσήμανε, η προσαρμογή δεν θα έρθει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά από την ίδια την αγορά και την χρηματοοικονομική της κατάσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider