Ρεκόρ κερδοφορίας, υπεραπόδοση μετοχής και νέες γεωτρήσεις για την Energean

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ κερδοφορίας, υπεραπόδοση μετοχής και νέες γεωτρήσεις για την Energean
Η μετοχή της εταιρείας καταγράφει μια από τις υψηλότερες αποδόσεις μετοχών του δείκτη FTSE 250. 

Μία από τις καλύτερες χρονιές ήταν το 2018 για την Energean, την ελληνική εταιρεία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς κλείνει το έτος με νέο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου από τον Πρίνο, το καλύτερο μετά το 2000 φθάνοντας στα επίπεδα του 1,5 εκατ. βαρελιών (κάτι παραπάνω από 4.000 βαρέλια ημερησίως).

Μέσα στο 2019, η εταιρεία θα δώσει στην αγορά production guidelines για το 2019 και όσον αφορά στον Βόρειο Πρίνο, η γεώτρηση στο νέο κοίτασμα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2019. Ακόμη, ο 2019 η Energean ξεκινά με την αναμενόμενη παράδοση στην παραγωγή της πρώτης γεώτρησης στο κοίτασμα Έψιλον, το οποίο θα είναι το πρώτο κοίτασμα που δίνει παραγωγή στην Ελλάδα μετά τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο.

Όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με την επιχείρηση, αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το 20% της σεισμικής έρευνας στα Ιωάννινα ενώ γίνεται προετοιμασία και για τα σεισμικά της Αιτωλοακαρνανίας τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020. Για το Κατάκολο έχει κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Δημόσιο και αναμένεται σχετική έγκριση προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές έρευνες με την διοίκηση να εκτιμά ότι αν η έγκριση δοθεί μέχρι την άνοιξη, θα είναι εφικτό η σχετική διαδικασία να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2019.

Η επιχείρηση προχωρεί στον σχεδιασμό της για την επιβεβαίωση κοιτασμάτων στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιό της στο Ισραήλ, το οποίο περιέχει δυνητικούς πόρους 7,5 τρισεκ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου συνολικά στις άδειες Karish και Tanin, καθώς και στα οικόπεδα 12,21,22,23 και 31.

Για τον Μάρτιο, είναι προγραμματισμένη η γεώτρηση στη δομή Karish North (Βόρειο Καρίς) στο Ισραήλ, όπου στόχος είναι η ανακάλυψη 34 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου με πιθανότητες επιτυχίας κοντά στο 70%.

Τα μελλοντικά συμβόλαια πώλησης αερίου από την Energean στοχεύουν στην ισραηλινή αγορά (η έναρξη εφοδιασμού της τοπικής αγοράς με φυσικό αέριο αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2021) αλλά και σε εξαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Energeanστο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ενώ εδώ και λίγους μήνες η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται και στον δείκτη FTSE 250 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και η είσοδός της σηματοδότησε τη μεγαλύτερη Δημόσια Προσφορά στην βιομηχανία πετρελαίου και αερίου εδώ και 4 χρόνια στο Λονδίνο. Παράλληλα, η μετοχή της εταιρείας καταγράφει μια από τις υψηλότερες αποδόσεις μετοχών του δείκτη FTSE 250.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider