Φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ θα εκφορτωθεί πριν το τέλος του έτους στην καινούργια δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η έναρξη λειτουργίας της οποίας έγινε πρόσφατα.

Πρόκειται για το πρώτο φορτίο που εισάγεται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, επισφραγίζοντας τις αμοιβαίες προσπάθειες των δύο κρατών, για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Σημειώνεται ότι κατά το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης «έστρωναν το έδαφος» για την εισαγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Πρόσφατα ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark Menezes είχε επισκεφθεί το σταθμό και είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την προώθηση της συνεργασίας ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται κατά το τελευταίο έτος και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ

Σύμφωνα με τη συμφωνία, μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αμερικανικής CHENIERE, η παράδοση 150.000 m3 (ή 1.000.000 ΜWh) spot φορτίου LNG θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το φυσικό αέριο καλείται να παίξει μεταβατικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού μείγματος και μέχρι η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να προσεγγίσει τα υψηλά επίπεδα που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.