Η ΔΕΗ συμφωνεί να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για τη ΛΑΡΚΟ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΔΕΗ συμφωνεί να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για τη ΛΑΡΚΟ
Στα 285 εκατ. ευρώ τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ.

Ένα μήνα διορία συμφώνησε να δώσει η ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ προκειμένου να εξευρεθεί λύση για τις οφειλές της βιομηχανίας και να μην «κλείσει ο διακόπτης» στην επιχείρηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με παρέμβασή του την Τετάρτη ανέφερε ότι «διαμεσολαβούμε ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Η λύση που προσπαθούμε να προωθήσουμε, από την πλευρά του Υπουργείου, κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ. Δεύτερον, η ΛΑΡΚΟ να προσαρμόσει το επίπεδο παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα που υπαγορεύουν οι χαμηλές τιμές του νικελίου, να μεταβιβάσει πρόσθετες χρηματοροές της στη ΔΕΗ και να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους. Τρίτον, η ΔΕΗ να αποδεχθεί οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης να μετατεθούν για την έναρξη του νέου έτους».

Η ΔΕΗ από την πλευρά της, δηλώνει ότι αποδέχεται τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης. Όπως σημειώνει: «προϋπόθεση για τη σύναψη νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, η οποία θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΔΕΗ, είναι:

α) η δημιουργία προϋποθέσεων και θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την καταναλισκόμενη ενέργεια και

β) η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της ΔΕΗ και η άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της από 21.06.2017 σύμβασης. Η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση η παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος».

Σημειώνεται ότι οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές από τις βιομηχανίες που συνδέονται με την υψηλή τάση (ενεργοβόρες) μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 ήταν 378 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 285 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στη ΛΑΡΚΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider