Πετρέλαιο: Έντονος προβληματισμός για πιθανές ελλείψεις στην αγορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Έντονος προβληματισμός για πιθανές ελλείψεις στην αγορά
Ο επικεφαλής του ΙΕΑ κάνει έκκληση για «κοινή λογική».

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στη διεθνή αγορά πετρελαίου για πιθανό πρόβλημα εφοδιασμού λόγω της μείωσης της παραγωγής από την πλευρά σημαντικών «παικτών» της αγοράς.

Οι μειώσεις στην προσφορά πετρελαίου από βασικούς παραγωγούς θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις αγορές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, κάνοντας έκκληση στους παράγοντες της αγοράς να επιδείξουν «κοινή λογική».

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή υπάρχει επαρκής προσφορά στις αγορές αλλά η πλεονάζουσα δυναμικότητά στη Σαουδική Αραβία είναι μικρή και οι μειώσεις από σημαντικούς παίκτες θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω σύσφιξη των αγορών.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), στον οποίο κυρίαρχο ρόλο έχει η Σαουδική Αραβία, πιέζει για μια μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. έως 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση αχρησιμοποίητων καυσίμων.

«Φαίνεται ότι η αγορά θεωρεί δεδομένη την περικοπή της παραγωγής και θα δούμε αν είναι αμέσως μετά την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 6 Δεκεμβρίου. Δεν είναι παράλογο να προβλέψουμε σταθερές τιμές μέχρι τότε», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil Associates, Tamas Varga.

Παράλληλα, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας είναι ένας λόγος για τον οποίο οι επενδυτές είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider