Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Εργαζόμαστε για να μην επιβαρυνθεί η κατανάλωση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Εργαζόμαστε για να μην επιβαρυνθεί η κατανάλωση
Στο ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ρεύματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Στο ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ρεύματος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Αναφερόμενος στην επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων λόγω της αύξησης της οριακής τιμής συστήματος και της αύξησης των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα σημείωσε ότι «εργαζόμαστε με την κυβέρνηση, το υπουργείο, ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων και προοπτική βελτίωσης των αποτελεσμάτων χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατό η κατανάλωση».

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι από τότε τουλάχιστον που αναλάβαμε εμείς ως Διοίκηση δεν έχει γίνει η παραμικρή αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, έχουμε δώσει και την έκπτωση του 15%, έχουμε απορροφήσει όλες τις συνέπειες από τα δικαιώματα Co2, από την άνοδο της οριακής τιμής από το άνοιγμα της αγοράς ως τυπικό μονοπώλιο, ένα μεγάλο μέρος, αυτό είθισται να γίνεται, ανεξάρτητα αν εμείς σαν επιχείρηση αντιδρούμε ή λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο», σημείωσε σχετικά.

Πρόβλημα για την ασφάλεια εφοδιασμού από τη μη λειτουργία του Αμύνταιου

Αναφορικά με την λειτουργία του Αμύνταιου και της Καρδιάς ανέφερε ότι η μη λειτουργία τους θέτει σε κίνδυνο τον ανεφοδιασμό της χώρας. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι:

«Έχουμε αναδείξει και το ξέρετε πολύ καλά, τις επιπτώσεις για την μη λειτουργία του Αμυνταίου όπως και της Καρδιάς μέχρι το 2021. Δεν θα είναι πρόβλημα μόνο της ΔΕΗ ή της περιοχής, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα ακόμα και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Γι’ αυτό πιστεύω και με τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Υπουργείου, οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν, γιατί δε νομίζω ότι είναι παράλογοι, να τεθεί σε κίνδυνο η χώρα κι επομένως το Αμύνταιο και η Καρδιά θα λειτουργήσουν μέχρι να λειτουργήσει η «Πτολεμαΐδα V» όπου θα διασφαλίσει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας.

Για το μέλλον του Αμυνταίου, εμείς θα μελετήσουμε το πρόγραμμα. Κατ' αρχάς εκφράζω ικανοποίηση διότι και ο Υπουργός αναφέρθηκε και είπε ότι χωράει το Αμύνταιο, αλλά βλέπω και η αντιπολίτευση θέλει να λειτουργήσει το Αμύνταιο. Εμείς απ’ την αρχή είχαμε πει ότι είναι χρήσιμο το Αμύνταιο γιατί πρέπει να εξαντληθεί και το κοίτασμα και υπάρχει και το κοίτασμα της Λακκιάς. Εχουμε 4 προτάσεις, δε λέω προσφορές, από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, τον όμιλο ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, την TERNA και την INTRAKAT.

Εκείνο που προσανατολιζόμαστε κι έχουμε καταλήξει, είναι ότι θα κάνουμε ένα διαγωνισμό. Τα αποτελέσματά του θα τα κρίνει ένας ανεξάρτητος οίκος. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, δεν είναι μια προμήθεια απλή και θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αμυνταίου αλλά και την ενεργειακή του αναβάθμιση, όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης και το είπε σωστά».

Εντός χρονοδιαγράμματος η αποεπένδυση

Σχετικά με την αποεπένδυση, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία αλλά ότι η διαδικασία κινείται εντός του χρονοδιαγράμματος. «Η αποεπένδυση αυτή, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι στρατηγικό μέτρο για τη ΔΕΗ. Επομένως δυο μήνες πριν ή δυο μήνες μετά δεν παίζουν κανένα ρόλο, προκειμένου να έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο κι από πλευράς ενεργειακού προγραμματισμού, όπως ξεκαθαρίζει αυτές τις μέρες και δεύτερον, να δούμε τί θα γίνει και με τα ΑΔΙ, δηλαδή με τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος.

Αυτά είναι πολύ βασικά στοιχεία που επηρεάζουν το αποτέλεσμα και τις προσφορές των επενδυτών. Από την πλευρά μας έχουμε λάβει υπ' όψιν τα αιτήματά τους, θέτουν κι άλλα αιτήματα, τα εξετάζουμε. Ό,τι μπορούμε να αποδεχθούμε ώστε να γίνει μια σωστή διαδικασία και να τους διευκολύνουν να συμμετάσχουν θα το αποδεχθούμε, πιστεύω ότι τελικά θα έχουμε αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό εργαζόμαστε.

Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα όπως ελέχθη, η υποχρέωσή μας από πλευράς δικής μας έναντι της Commission έχει τελειώσει, δε μπορεί να μας πει ότι θα κάνετε κάτι άλλο, μιλάω για τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού που μας επέβαλλε τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider